Značajan trenutak
32

Mostar je dobio izložbu slika u vlasništvu Univerziteta iako je u ratu spaljeno bogatstvo

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Izložba slika u vlasništvu galerije Univerziteta ''Džemal Bijedić'' večeras je uz prigodnu svečanost otvorena u Centru za kulturu Mostar i po prvi put predstavljena široj javnosti, nakon što je u ratu bogati fundus slika ove visokoškolske ustanove u potpunosti spaljen.

Autor izložbe Salko Pezo ističe kako je ovo značajna izložba ne samo zato što je u sklopu obilježavanja Dana Univerziteta nego zato što je to i prva izložba fundusa buduće galerije Univerziteta Džemal Bijedić nakon što je sve izgorjelo.

''Slike su po kancelarijama, po rektoratu, ali sada kada saberemo sve, vidimo da imamo eminentna imena bosanskohercegovačke umjetnosti kako naše tako i iz regije. Imamo se čime pohvaliti i imamo šta pokazati. Mislim da slike zaslužuju da se gledaju i da šira javnost bude upoznata sa onim što imamo'', kazao je Pezo za Klix.ba.

Ističe da su izložena 32 djela uz napomenu da nisu u izložbu uvrštena sva djela koja Univerzitet posjeduje, nego je rađena prigodna selekcija.

"izložena su djela velikih umjetnika među kojima su djela Muhameda Bajramovića, Radoslava Tadića, Boška Kućanskog, Mehmeda Zaimovića, Juse Nikšića, Mehe Sefića, Vlade Puljića, Krešimira Ledića i mnogih eminentnih umjetnika", ističe Pezo čijedjelo također bogati ovu izložbu.

U budućnosti kako kaže funds ove galerije će se nadograđivati i evidentirati, tako da će to biti proces pravljenja univerzitetske galerije koji će kako tvrdi biti na novu koji mu i pripada.

Izložbu je značajnom cijenio i rektor Univerziteta Elvir Zlomušica navodeći kako su to djela koja je Univerzitet dobivao proteklih godina od drugih rektora i ljudi koji su dolazili na ovu mostarsku visokoškolsku ustanovu koja je najstarija u Hercegovini.

''Kod nas je to sve bilo izgorjelo'', podsjetio je rektor Zlomušica radostan da se veoma značajan segment mostarskog Univerziteta obnavlja i ponosno diže iz pepela.

"U programu rada rektora i svim strateškim dokumentima Univerziteta Džemal Bijedić stoji jedno davanje suporta i podrške razvoju umjetnosti kako na Univerzizetu tako i u okruženju gdje pripada Univerzitet. Ovu večerašnju izložbj treba gledatk pod tim svjetlom",kazao je rektor Zlomušica.

Univerzitet ''Džemal Bijedić'' u Mostar u slavi 43. godišnjicu postojanja, a tim povodom, u periodu od 4. do 14. februara održava se niz događaja, prezentacija i druženja.