Kultura
12

Mostar: Beograđanka i Makedonka podijelile prvu nagradu Šantićevog festivala

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Prvu nagradu Prvog internacionalnog Šantićevog festivala djece pjesnika kojeg je organiziralo Kulturno prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Mostara u povodu 90-te godišnjice smrti Alekse Šantića, autora čuvene Emine, podijelile su Tamar Sokolov iz Beograda (Srbija) i Sara Georgijev iz Kumanova (Makedonija).
Prema ocjeni stručnog žirija kojim je predsjedavao Mirsad Bećirbašić, duga nagrada pripala je Jaki Lesjeku iz Velenja (Slovenija), dok je treća nagrada ostala u Mostaru (Bosna i Hercegovina). Naime, žiri je treću nagradu dodijelio Naidi Džiho iz Mostara.

U okviru ovog dječjeg festivala poezije dijeljene su nagrade u više kategorija. Za najbolju lirsku pjesmu nagrđena je Iman Dorić iz Sarajeva (BiH), za idiličnu Lucija Mikulić, najvedriju Luka Đurović iz Valjeva  (Srbija), najhumorističniju Marko Glavaš iz Mostara (BiH), ljubavnu Ema Čorbadžić iz Mostara (BiH), najangažiraniju Teodora Džinović, refleksivnu poeziju Borna Bojić Baletić iz Zagreba (Hrvatska) i za najbolju pjesmu o Šantiću Sara Georgijeva iz Kumanova (Makedonija).

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Dječiji festival poezije je jedinstven u Bosni i Hercegovini a među rijetkima je u cijelom regionu.

"Imali smo zadovoljstvo što smo primili preko 270 radova i što je bilo toliko kvalitetne poezije", za Anadolu Agnecy kazao je predsjednik žirija Mirsad Bećirbašić.

Bećirbašić smatra da je upravo Šantićev pristup poetskim motivima presudan da su na ovom festivalu učestvovala djeca iz cijele regije.

"Sva djeca koja su učestvovala se osjećaju u svome jeziku i u svome domu", ocijenio je Bećirbašić. On je izrazio nadu da će ovaj festival vremenom postati prestižni festival dječije poezije ne samo balkanski već i evropski, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA)