Gala projekcija "Invictusa"
0

Morgan Freeman počasni gost 16. SFF-a

Sarajevo-x.com
Morgan Freeman (Foto: AP)
Morgan Freeman (Foto: AP)
“Sarajevo Film Festival” je objavio da će počasni gost 16. izdanja Festivala biti jedan od najznačajnijih glumaca današnjice – oskarovac Morgan Freeman.

U čast dolaska ovog istaknutog glumca “Sarajevo Film Festival” će biti zatvoren gala-projekcijom njegovog posljednjeg ostvarenja "Invictus" (2009).

U filmu "Invictus", reditelja Clinta Eastwooda, Freeman je ostvario ulogu predsjednika Južnoafričke Republike, Nelsona Mandele, koja mu je donijela četvrtu nominaciju za “Oskara”, te niz drugih značajnih priznanja, ali i izuzetnih kritika.

Tako je ugledni "The New York Times" napisao: "Freeman kombinuje jednu vrstu manipulativnog šarma, smirenog samopouzdanja, skoro više sile, dovoljnu količinu razigranosti, ali i melanholije, dakle svega onoga što je Mandelu učinilo jednom od najfascinantnijih političkih ličnosti njegovog doba".

Harizmatični glumac prepoznatljivog glasa u svojoj bogatoj karijeri ostvario je blizu stotinu uloga, kako na TV-u tako i na velikom platnu. Uz već pomenuti "Invictus" Morgan Freeman je najznačajnije uloge odigrao u filmovima "Street Smart" (1987), "Driving Miss Daisy" (1989), "The Shawshank Redemption" (1994), koje su mu donijele i nominacije za “Oskara”, te svakako u "Million Dollar Baby" (2004) za koju je i nagrađen ovim prestižnim priznanjem.

Status zvijezde potvrdio je i u nekim od najvećih filmova u protekle dvije decenije poput: "Prince of Thieves" (1991), "Unforgiven" (1992), "Se7en" (1995), "Deep Impact" (1998.), "Batman Begins" (2005), "The Dark Knight" (2008)...

Zbog karakterističnog glasa Freeman se često pojavljivao i u ulozi naratora, a 2005. njegov glas mogli smo čuti u čak dva najuspješnija filma te godine "War of the Worlds", te u dokumentarcu nagrađenim “Oskarom” "March of the Penguins".

Freemanova kompanija "Revelations Entertainment" sarađivala je sa brojnim inovativnim filmskim stvaraocima kao što su Brad Silberling, Robert Benton, Stephan Hopkins, Lee Tamahori, Ed Solomon i Mimi Leder. "Revelations Entertainment" producira filmove koji istovremeno mame i umjetnike i publiku. Povezanost tima sa liderima industrije zabave u kombinaciji sa izuzetnim poznavanjem digitalnih tehnologija privukli su prominentne investitore spremne da podrže projekte kompanije.

Tokom boravka u Sarajevu Morgan Freeman susrest će se sa mladim filmskim profesionalcima iz regije, učesnicima “Sarajevo Talent Campusa”. Nakon Sarajeva Freeman će biti specijalni gost “Dubrovnik Film Meetingsa”.