Kultura
0

Monografija "Srebrenica" Tarika Samaraha na katalonskom

FENA
Fotomonografija "Srebrenica" autora Tarika Samaraha, objavljena u IK "Synopsis" 2005. godine, ovih dana je prevedena na katalonski.

Izdavači iz Katalonije ispoštovali su autorovu želju da se monografija pojavi u izvornom obliku, što je rijetkost kada je riječ o ovoj vrsti umjetnosti. Osim što je monografija objavljena u istoj dimenziji rađena je i u istoj šatampariji MKT Print Ljubljana.

Monografija je štampana na katalonskom i engleskom jeziku. Promocija katalonskog izdanja monografije "Srebrenica" održana je prije par dana u Barseloni.

Monografija "Srebrenica" s potresnim fotografijama Tarika Samaraha i faktografskim tekstom Emira Suljagića, autentičan je dokument za vječnost. U monografiji se nalaze fotografije izbjegličkih kampova, masovnih grobnica, tijela žrtava, njihovih stvari iz svakodnevnog života, porušenih kuća, porodica koje tragaju za svojim najbližima. I spiskom od 7.109 ubijenih u Srebrenici.

Tarik Samarah rođen je 1965. u Zagrebu. Živi i radi u Sarajevu. Umjetničkom i dokumentarnom fotografijiom bavi se posljednjih deset godina. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH. Dobitnik je nagrade Grand Prix 2005. ULUPUBiH-a, te brojnih drugih priznanja.