Kultura
0

Monografija posvećena slikaru Tomislavu Peraziću

FENA
Monografija posvećena pedesetogodišnjici umjetničkog stvaralaštva akademskog slikara Tomislava Perazića iz Zenice izašla je iz štampe danas.

Izdavač knjige na 160 stranica u koloru je Novinsko-izdavačka kuća „Naša riječ“. Crnogorac po rođenju, koji od 1961. godine živi i radi u Zenici, kaže da su mu uzori Pablo Picaso, Petar Lubarda, Ismet Mujezinović... Ovo je prva, ikad urađena monografija u Zeničko-dobojskom kantonu, posvećena jednom umjetniku.

"Volio bih kada bi Zenica imala sluha za jednu likovnu koloniju, koja bi bila svojevrsna škola grafike i radila bi tokom cijele godine. Razmišljam i o tome da gradu Zenici poklonim crteže, grafike i slike, a da se u okviru tog legata koji bi se zvao mojim imenom, osnuje majstorska radionica, kako bi se mladi mogli edukovati i o grafici i o slikarstvu“, izjavio je slikar Tomislav Perazić.

Monografija "Perazić" jedan je od najvrijednijih projekata u sveukupnoj izdavačkoj produkciji NIPD "Naša riječ", a njena promocija zakazana je za 12. april u Muzeju grada Zenice, na svečanom zatvaranju 14. Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće".

O likovnom opusu Tomislava Perazića govorit će likovni i pozorišni kritičar Vojislav Vujanović iz Sarajeva koji je autor uvodne recenzije za monografiju koja će u pretplati koštati 30 KM, a u redovnoj prodaji 50 KM.