Kultura
19

Monografija Mersada Berbera posvećena Srebrenici "teška od zbijene tuge"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Monografija jednog od najpoznatijih bh. umjetnika Mersada Berbera "Srebrenica" predstavljena je večeras u Sarajevu.

Sarajevsko predstavljanje, osim što je publici prezentiralo to kapitalno djelo posvećeno Srebrenici, bilo je zamišljeno i kao sjećanje na tog velikog umjetnika.

Historičarka umjetnosti Aida Abadžić-Hodžić kazala je večeras da je, iako je teško temi Srebrenice gledati u lice, Berber osjećao dužnost i odgovornost da to uradi.

"Tragedija Srebrenice za Berbera je, kao što je rekao prilikom zagrebačke izložbe 2005. godine, bila velika i sveta tema. Godinama se za nju pripremao", kazala je.

Za historičara Ibrahima Krzovića Monografija "Srebrenica" je "teška" u svojoj sadržini od, kako je kazao, zbijene tuge, događaja, sudbina koje su tu ugrađene i iskazane jezikom koji nazivamo likovnim izrazom.

Književnik i akademik Abdulah Sidran večeras je prvi put javno izgovorio poemu "Suze majki Srebrenice", koja govori o stanju duša preživjelih majki Srebrenice i onome što se u njihovim dušama danas zbiva.

Radeći na monografiji Berber se najviše oslanjao na dokumentaciju američkog forenzičara i antropologa Williama Haglunda, koji je otkrio posmrtne ostatke više od 2.000 žrtava srebreničkog genocida, te forenzičara Erica Stovera i fotografa Gillesa Peressa koji su izvršili identifikaciju srebreničkih stratišta.

Kroz tragediju Srebrenice, u likovnoj poeziji Mersada Berbera, čitaoce vode antički junaci Dedal i Ikar. Uz likovnu posvetu, umjetnik je svakodnevno pisao, a dio zapisa iz ateljea objavljen je u monografiji. Mersad Berber godinama je radio skice i studije od kojih su kasnije nastala djela objedinjena u monografiji "Srebrenica".

Večerašnje predstavljanje monografije Mersada Berbera o Srebrenici upriličena je u Bošnjačkom institutu, a prisustvovali su članovi porodice Mersada Berbera, koji je umro 2012. godine u Zagrebu, te mnogobrojna publika.