Od 17. novembra
303

Monodrama "Robijaš" o unutrašnjim previranjima običnog čovjeka ponovo na bh. turneji

Klix.ba
Monodrama "Robijaš", koja je nastala prije sedam godina u produkciji Centra za kulturu Zavidovići, ponovo će biti odigrana u Zavidovićima, Olovu, Srebrenici, Gradačku, Banovićima i mnogim drugim bh. gradovima.

U prve dvije godine nakon premijere ova predstava odigrana je više od 50 puta širom BiH i Švdske, a zatim je uslijedila umjetnička stanka. U Centru za kulturu Zavidovići ponovo će biti odigrana 17. novembra, a zatim slijede igranja širom BiH.

"Monodrama 'Robijaš' je priča o unutrašnjim previranjima običnog čovjeka koji se nalazi u konstantnom sukobu sopstvenih nagona i u sukobu sa zajednicom koju doživljava kao prijetnju po vlastitu egzistenciju. Predstava nas tjera da preispitamo svoja načela po kojima sudimo o ljudima te da shvatimo, da kao društvo, često moramo 'zagrebati ispod površine' prije nego prosudimo", naveli su autori ove predstve.

"Robijaš" je tekst bosanskohercegovačkog književnika Ahmeda Muradbegovića, a adaptaciju istog te režiju predstave potpisuje Munib Milinkić. Ulogu robijaša u predstavi tumači glumac Adem Smailhodžić.