BH Stend-Drp Tragedy
9

Monodrama Josipa Pejakovića u Narodnom pozorištu Mostar

FENA
Josip Pejaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Josip Pejaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Josip Pejaković izvest će svoju monodramu "BH Stend-Drp Tragedy" u subotu, 22. jula, u Narodnom pozorištu Mostar, s početkom u 20 sati, u sklopu "Mostarskog ljeta".

U ovoj predstavi bh. glumaca i prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo govori o našoj svakodnevnici, o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali za razliku od prethodnih predstava u kojima je glumio razne likove, u ovoj monodrami govori o sebi.

I ovo njegovo djelo, kao i sva prethodna, nastalo je iz njegove ljubavi prema Bosni i Hercegovini. Monodrama ukazuje na tešku situaciju u BiH, ali Pejaković poručuje da postoji izlaz.

"Mislio sam da Bosnu, ipak, treba predstaviti u drugom svjetlu, a ne vicevima o Sulji i Muji. BiH zaslužuje puno više satire, pažnje i mudrosti, a ne primitivizma i onog čime smo bombardirani svih ovih godina kroz te komedije", kazao je Pejaković.

Pejaković se, između ostalih, proslavio monodramama "On meni nema Bosne", "Oj živote" i "O, izbjeglice". Igrao je zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima, dobitnik je brojnih nagrada.