Kultura
0

Monodrama "Ćorkan" 8. i 9. juna u Kamernom teataru 55

Klix.ba
JU Sarajevo art organizuje premijerno izvođenje monodrame "Ćorkan", koja je autorski projekat glumca Harisa Burine. Monodrama koja je rađena prema motivima pripovijetke Ive Andrića "Ćorkan i Švabica", bit će prvi put izvedena u Sarajevu, u petak 8. i subotu 9. juna, u Kamernom teatru 55, u 20 sati.

Ulaznice se mogu kupiti u prostorijama JU Sarajevo art ili rezervisati na br. 216-167. Muziku za predstavu su pisali Sejo Sexon i Rene Aubry.

Haris Burina potpisuje adaptaciju, režiju, izbor kostima i scenografije, te izvedbu monodrame. Ideju o postavljanju monorame na tekst Andrićevog Ćorkana, kao paradigme bosanskog čovjeka, Burina ima već dugi niz godina.

Prije sedam godina napisao je više adaptacija, da bi na kraju uradio konačnu verziju. Čak je kako sam kaže, svojevremeno obilazio i pećine u okolini Višegrada, u kojima je, prema Andrićevom pisanju, Ćorkan spavao.

Ideja da Andrićev lik ovaj bosanskohercegovački glumac postavi na scenu odavno je prisutna. Haris Burina ostvario je svoju dugogodišnju želju da tumači lik "Ćorkana", kao paradigmu duše bosanskog čovjeka. Svoju ambicioznu tvrdnju potkrijepio je činjenicom da je "dao od sebe sve što zna, može i umije da realizuje ovaj projekat koji je pretakanje njegovog sna u javu".

Bio je, kaže glumac Haris Burina, dovoljno zaljubljen u lik Ćorkana , ali nedovoljno zreo kao čovjek i kao umjetnik da bi mogao jedan ovakav lik u to vrijeme igrati.

Monodramu "Ćorkan" Burina je radio po Andrićevoj zanimljivoj pripovijesti o "Ćorkanu", sinu Ciganke i Anadolca, koji nije samo "luda cijele kasabe", već je njezin simbol. U pripovijesti o Ćorkanu, Burina pokušava povući paralelu s današnjim vremenom kada tobožnji prosperitet BiH jamči dominacija Evropske unije, jednako nedefinirane "zemlje".