Nakon 80 godina
0

Monetova slika izložena za javnost

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Umjetnička slika impresioniste Claudea Moneta" Le Bassin Aux Nympheas", koja je za javnost zadnji put bila izložena prije 80 godina, izložena je u Londonu.

Riječ je o jednoj od ukupno četiri umjetnička djela iz serije koju je slavni slikar posvetio lokvanjima, a koja će se 24. juna naći na aukciji aukcijske kuće Christie's. Stručnjaci procjenjuju da bi se Monetovo umjetničko djelo, naslikano 1919. godine, moglo prodati po cijeni od 23 do 30 miliona eura, što bi bio rekordan iznos za jednu Monetovu sliku.

"U posljednjih 20 godina nije se nijedna ovako dragocjena slika prodala na akuciji u Evropi", otkrio je za BBC Oliver Camu iz aukcijske kuće Christie's.

Francuski slikar Monet je uspio završiti kompletnu seriju lokvanja, za razliku od većine njegovih kasnijih radova, koji su ostali nedovršeni u ateljeu, kada je preminuo.

Jedna od ovih vrijednih umjetničkih slika dio je kolekcije Metropolitan muzeja u New Yorku, dok druga pripada jednom strastvenom kolekcionaru.

Na predstojećoj akuciji u prodaji će se naći i djela drugih uglednih impresionista i ostalih imena moderne umjetnosti poput Henrija Matissea, Pierrea Bonnarda, Marca Chagalla, Pabla Picassa, Wassilyja Kandinskyja i Camille Pissarro.