Nova predstava NPS
20

Mona Muratović o "Feničankama": Mislim da smo na tragu neobične predstave

Piše: E. Lj.
Mona Muratović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mona Muratović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Reditelj Ozren Prohić na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo postavlja predstavu "Feničanke", Euripidov bezvremenski klasik u adaptaciji Lade Kaštelan. Jednu od glavnih uloga u ovoj predstavi ostvarila je Mona Muratović koja je, u pauzama između intenzivnih proba, za Klix.ba govorila o radu na ovoj predstavi.

"'Feničanke' su inspirativan i izazovan tekstualni predložak, posebno u čitanju Ozrena Prohića koji, već je u ovoj fazi jasno, pravi nekonvencionalnu, modernu i nadasve uzbudljivu predstavu. Sam rad na ovoj predstavi je izuzetno uzbudljiv. Posebno mi je milo što su me Sanela Pepeljak i Amra Kapidžić, kolegice s kojima tumačim uloge Feničanki, svakodnevno, svaka na svoj način, nanovo oduševile svojim talentom i predanim radom. Jer da se znojimo svaki dan kao Feničanke, znojimo se", rekla je Mona.

Priča nam kako autorski tim predstave i glumci ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo čine impresivnu umjetničku ekipu te kako na probama vlada radna i inspirativna atmosfera.

"Volim reditelje koji od glumaca traže rješenja u odnosu na njih kakvi jesu. Mislim da smo na tragu neobične predstave. U svakom slučaju svi smo zaista zasukali rukave i mislim da nas čeka još jedna divna premijera u Narodnom pozorištu. Vjerujem da će publika voljeti ovu predstavu", rekla je.

Ovaj pozorišni komad, klasik, tretira teme koje su i danas aktuelne.

"Neke stvari se nikada ne mijenaju, otkako je svijeta i vijeka - komplicirani porodični odnosi, rat, stradanje, podnošenje žrtve, nasilje i obijest vlasti pa i ovaj tragikomični momenat koji je zadesio naše Feničanke (u pogrešno vrijeme zadesile su se na pogrešnom mjestu). Feničanke su kolateralna šteta. Sve ovo propituje ovaj komad, naravno u vremenu u kojem živimo", pojasnila je.

Predstava "Feničanke" premijerno će biti odgirana 8. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo, a Monu nakon ove premijere očekuju nove radne obaveze.

"Nakon premijere bih trebala snimati kratki film. Osim toga, čekaju me gostovanja s predstavama koje redovno igram. Raduje me i dogledno usporavanje tempa zbog ljeta, jer ću malo više vremena provesti s porodicom. Ali još uvijek radimo punom parom. Nema ništa ljepše nego biti zdravo umoran radeći ono sto voliš s inspirativnim umjetnicima", rekla je Mona na kraju razgovora za Klix.ba.