Film iz CineLinkove selekcije
0

"Mold" najbolji debitantski film Venezia Film Festivala

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Film "Mold/Kuf" Ali Aydina dobitnik je nagrade The Lion of the Future – Luigi De Laurentiis Venice za najbolji debitantski film ovogodišnjeg Venezia Film Festivala.

Za Sarajevo Film Festival ova vijest ima poseban značaj budući da je riječ o filmu koji je prošle godine bio uvršten u CineLinkovu Work in progress selekciju kada je i nagrađen Post Republic nagradom.

Podsjećamo, pored filma "Mold" ove godine su u selekciju Sedmice kritike Međunarodnog filmskom festivala u Veneciji bili uvršteni i filmovi "A Month in Thailand" Paula Negoescua i "Araf" Yesim Ustaoglu. Rumunski film "A Month in Thailand" (radni naslov "365 New Year's Eves") Paula Negoescua, razvijan je u okviru koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala, CineLinka 2011. godine. Iste godine, turski film "Araf" uvršten je u CineLikovu Work in Progress selekciju.

  1. Venezia Film Festival održan je od 29. augusta do 8. septembra, a o dobitniku The Lion of the Future – Luigi De Laurentiis Venice nagrade za najbolji debitantski film odlučivao je žiri kojim je predsjedavao Shekhar Kapur, a sačinjavali su ga Michel Demopoulos, Isabella Ferrari, Matt Reeves i Bob Sinclar.