Edin Bosnić
0

"Moja muzika je inspirisana Bosnom"

Sarajevo-x.com/Jazz Fest
Edin Bosnić
Edin Bosnić
Četrnaesti Jazz Fest Sarajevo 2010. programom Solo premijera predstavit će bosanskohercegovačkog pijanistu sa austrijskom adresom Edina Bosnića. Do sada je sa svojim ansamblima snimio dva albuma, a posljednji album "Gurbet" objavio je za austrijsku kuću Extraplatte. Trećeg novembra u 19.00 sati u Domu Oružanih snaga imat će svoj premijerni solo nastup.

U posljednje dvije decenije često ste mijenjali adresu stanovanja, koliko su i kako te promjene sredine uticale na Vašu muziku?

Iako su moje brojne selidbe najvećim dijelom bile iznuđene ratnom i poratnom situacijom u Bosni, svom odlasku u Austriju 1993. godine imam zahvaliti za početak bavljenja jazzom. Poslije rata sam se vratio u Sarajevo i sedam godina ovdje živio i radio, pa opet otišao u Austriju gdje živim i danas. U Austriji je na neki način lakše živjeti, a u Bosni, naravno, ljepše. Tako i moja muzika nastaje u Austriji, jer je tu znatno lakše realizirati stvari, ali je moja muzika, dobrim dijelom, inspirisana Bosnom.

Do sada ste sa različitim grupama nekoliko puta nastupali na Jazz Festu, zadnji put prije 10 godina. Kako se osjećate pred ponovni dolazak na sarajevski jazz festival?

Iako dugo nisam nastupao na Jazz Festu, pratio sam njegov rast i razvoj. Ovogodišnji festival, sa velikim imenima poput Scofielda, Hollanda, Sterna i drugih, kulminacija je tog razvoja, te se osjećam veoma počastvovanim ukazanom mi prilikom da i ja budem dijelom programa. Posebno me raduje ponovni kontakt sa sarajevskom publikom.

Vaš nastup na ovogodišnjem Jazz Festu predstavit će Vas kao solo umjetnika, to je ujedno i premijera odnosno Vaš prvi solo nastup. Šta publika Jazz Festa može očekivati od tog koncerta?

Mom solo koncertu "kumovao" je Edin Zubčević, direktor festivala. Naime, početkom ove godine bio sam fokusiran na novi CD mog kvarteta sa gošćom, izvrsnom pjevačicom Natašom Mirković-De Ro. U proljeće smo počeli sa probama i probnim snimanjima. Onda mi je ponuđen solo nastup na Jazz Festu, koji sam sa oduševljenjem prihvatio, što je odgodilo započeti projekat za zimu. Repertoar koji namjeravam izvesti trećeg novembra u Domu Oružanih snaga činit će odabir mojih autorskih kompozicija i aranžiranih tradicionalnih pjesama, osvježen novim numerama.

Planirate li s porodicom skori povratak u Bosnu i Hercegovinu?

Povratak u Bosnu i Hercegovinu mi je velika želja i o njemu razmišljam svakodnevno, ali ga za sada iz profesionalnih, a i privatnih razloga još uvijek ne planiram.