Kultura
0

Moguća tužba UNESCO-u protiv BiH zbog nebrige za kulturno naslijeđe

FENA
Ugroženost kulturno-historijskog naslijeđa postala je alarmantna, a bh. stručnjaci razmatraju čak i mogućnost da zbog nebrige prema naslijeđu podnesu tužbu UNESCO-u protiv države BiH.

Ovo su neke od poruka koje su se mogle čuti danas na okruglom stolu "Ugroženost i zaštita kulturno-historijskog blaga u BiH", koji je danas u Sarajevu, uz učešće predstavnika svih najvažnijih institucija koje se bave zaštitom kulturno-historijskog naslijeđa, organiziralo Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

  • Neophodno je zaštititi blago koje svaki dan pred nama nestaje, upozorio je uvodničar prof. dr. Enver Imamović, predavač arheologije i historije starog vijeća na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, najbolji primjer je izgradnja trase autoputa, koja je do sada izgrađena u dužini od oko 25 kilometara. Prof. Imamović je upozorio da su na tom dijelu bila brojna nalazišta iz prahistorije i antike te institucije srednjovjekovne bosanske države, "a da nijedna lopata istraživača nije zabodena".

  • To je nečuveno i nepoznato u svjetskoj praksi, naglasio je prof. Imamović.

Osim toga, svakodnevno stižu vijesti iz Zenice, Travnika, Banje Luke, Mostara, Bijeljine i drugih gradova da se nailazi na ostatke prošlosti, ali se izvođači radova ne obaziru na zakonske propise, nego to blago uništavaju pred našim očima.

Zbog toga je, navodi prof. Imamović, pokrenuta ideja za organizaciju ovog okruglog stola da bi se obavijestila javnost i upozorile institucije da su obavezne "i pred Bogom, i pred ljudima i pred zakonom" da poduzmu odgovarajuće mjere.

  • U suprotnom, imat ćemo situaciju da ćemo mi, koji smo profesionalno zaduženi za čuvanje ovog blaga podnijeti UNESCO-u zvaničnu tužbu protiv države, jer ne želimo biti saučesnici u onome što je nezabilježena nebriga za kulturno blago u Evropi i svijetu, naglasio je prof. Imamović.