Kultura
0

"Modul Memorije" u sjećanje na dane opsade

Sarajevo-x.com
Od 6. do 17. aprila ove godine u organizaciji Međunarodnog teatarskog festivala MESS održat će se manifestacija "Modul Memorije 2008".

Namjera ovog kulturološkog projekta koji Festival MESS organizira od 1995. godine je sačuvati sjećanje na iskustvo iz perioda opsade Grada, a u smislu afirmiranja umjetnosti nastale kao posljedica ekstremnih okolnosti.

Ovogodišnji program čine programi koji se bave iskustvom Sarajeva i Bejruta. U sklopu ovogodišnjeg programa "Modul Memorije" građani će imati priliku da u kamernom teatru 55 pogledaju teatarsku predstavu "Ćeif“, reditelja Egona Savina, fotografske izložbe Adnana Šahbaza (Sarajevo) i Sabine El Chamaa (Bejrut), filmski program "Video pod opsadom“ u kome će biti predstavljeni flmovi libanonskih umjetnika, te australijski dokumentarni film "Exile in Sarajevo“, reditelja Tahira Cambisa i Alme Šahbaz. Radi se o filmu koji je snimljen u Sarajevu 1995. godine, a koji je 1998. godine dobio prestižnu nagradu EMI International (New York) kao najbolji dokumentarni film.

Ulaz za sve programe je slobodan, izuzev teatarske predstave "Ćeif“, reditelja Egona Savina, a koja će se igrati 06. i 07. aprila u Kamernom teatru '55 sa početkom u 20:00 sati.

Karte za predstavu mogu se kupiti već od 01. aprila u prostorijama Festivala MESS (M. Tita 54), svakog dana u periodu od 12:00 do 20:00.