Od 19. aprila do 10. maja
63

Modul Memorije predstavlja samostalnu izložbu "Povratak kući" umjetnice Aide Šehović

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Modul Memorije u saradnji s Galerijom savremenih umjetnosti Manifesto u petak, 19. aprila s početkom u 18 sati otvoriti izložbu "Povratak kući" umjetnice Aide Šehović.

Postavljajući pitanje "Šta je dom?" umjetnica Aide Šehović isprepliće vlastito izbjegličko iskustvo sa ljudima u pokretu koje je migracijski put doveo u Bosnu i Hercegovinu. Ovom izložbom Šehović sarajevskoj publici prvi put predstavlja video instalaciju Apartman iz 2021. godine koja na poetičan način veže fenomen sjećanja, pripadnosti i fizički pojam doma.

Pored video instalacije predstavljeni su i crteži koje su kreirali ljudi u pokretu tokom tokom metodološki oblikovanih umjetničkih radionica koje je Šehović realizirala u izbjegličkom kampu Lipa u Bihaću.

Foto: Press
Foto: Press

Izložbu kustoski potpisuje Irfan Hošić u saradnji s Adnom Muslijom. Postavka će biti otvorena od 19. aprila do 10. maja, a svi zainteresovani je mogu posjetiti od utorka do subote u periodu od 12 do 20 sati, te nedjeljom od 12 do 14 sati. Kustosko vođenje kroz izložbu je planirano u 19 sati u petak 26. aprila 2024. godine.

Aida Šehović je rođena u Banjoj Luci 1977. godine. Živjela je kao izbjeglica u Turskoj i Njemačkoj od 1992. do 1997. godine kad je emigrirala u Sjedinjene Američke Države. Diplomirala je s počastima na Univerzitetu Vermont 2002. godine, a magistrirala na City University of New York, Hunter College-u 2010. godine kao stipendistica Javitsovog programa.

Vratila se u Bosnu i Hercegovinu 2021. godine, a trenutno radi i živi u Sarajevu. Šehović je autorica spomenika "Što te nema" posvećenog kolektivnom sjećanju na genocid u Srebrenici. Od 2006. do 2020. godine, ovaj nomadski spomenik je bio predstavljen na javnim trgovima u 15 različitih gradova širom svijeta. Iz ovog dugogodišnjeg umjetničkog projekta je izrasla i neprofitna organizacija "Što te nema" sa sjedištem u New Yorku i Sarajevu, a koja koristi umjetnost, obrazovanje i aktivizam kao alate za izgradnju svijeta bez genocida.

Aida Šehović je dobitnica stipendija Culture Push i Socrates Sculpture Park, te je bila umjetnica na rezidenciji u Grand Central Art Centru, LMCC-u, Santa Fe Art Instituteu i Vermont Studio Centru. Nedavne izložbe uključuju Ars Aevi Nucleus Kyiv, Collegium Artisticum, Kanadski muzej ljudskih prava, Kunsthaus Dresden, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, KRAK Centar za suvremenu kulturu, Laumeier Sculpture Park, i ARTIVISM: Atrocity Prevention Pavilion tokom 58. Venecijanskog bijenala. Njen rad je dobio podršku od strane Foundation for Contemporary Arts, New York State Council for the Arts, Open Society Fund i Rockefeller Brothers Fund.