Kultura
40

Modul memorije 2014 Festivala MESS otvara izložba "Sklonište" Jima Marshalla

FENA
Program Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul Memorije, održat će se od 5. aprila do 9. maja u Sarajevu.

Izložbom “Sklonište” fotografa Jima Marshalla u subotu 5. aprila u Historijskom muzeju BiH u 19 sati počet će program koji će i ovaj put predstaviti različite umjetničke formate sa jednim ciljem-promoviranje kulture sjećanja.

  • Simboličnim smatram to da program otvaramo izložbom Jim Marshalla pod nazivom „Sklonište“ jer su te fotografije sredstvo očuvanja sjećanja na tu riječ pisanu po sarajevskim zidovima tokom opsade - najavio je umjetnički direktor Modula Memorije i direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković.

Kreševljaković je izrazio posebno zadovoljstvo što će u Modulu Memorije ponovo biti i fotografije Velije Hasanbegovića kroz izložbu „I moja bijela traka“ i Milomira Kovačevića Strašnog koji će ovaj put, s razlogom, predstaviti seriju portreta rahmetli Karima Zaimovića, jednog od najznačajnijih pisaca suvremene bh. književnosti. Kao veoma zanimljiv foto - dokumentaristički projekat bit će predstavljene i izložbe „Krovovi naselja heroja Sokolje“, autora Azema Sućeske te izložba „Sarajevo nekad i sad“, Šukrije Džidžović, kazao je Kreševljaković.

Kada se govori o teatarskom dijelu, Modul Memorije obiježit će premijera predstave „Pobunjenik M.K.“, reditelja Nermina Hamzagića u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS, te „Još jedno pismo preko Crvenog krsta“, autorica Elme Selman i Sanele Krsmanović u koprodukciji Festivala MESS i Sarajevskog ratnog teatra - kazao je Kreševljaković.

Publika će imati priliku vidjeti i prezentaciju dijela velikog pozorišnog projekta Memory Battlefield, njemačkog reditelja Hans-Werner Krosingera u suradnji sa Regine Dura, a koju uz podršku Gothe Instituta realizira HAU Berlin - rečeno je na press konferenciji.

-Paralelno sa prezentacijom programa Memory Battlefield bit će upriličena i izložba dokumenata koji se odnose na rad Bosanskog sabora u periodu 1910 - 1914 a koja zapravo svjedoči o tome da se situacija s kraja prošlog stoljeća ne razlikuje pretjerano od vremena u kome danas živimo - najavio je Kreševljaković segment Modula Memorije koji će se baviti 100. godišnjicom od početka Prvog svjetskog rata.

Ulaz na sve sadržaje Modula Memorije Festivala MESS je slobodan, osim pozorišnih predstava.