{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Modul memorije 2014 Festivala MESS otvara izložba "Sklonište" Jima Marshalla

F
4.4.2014. u 15:13
40
0
Modul memorije 2014 Festivala MESS otvara izložba "Sklonište" Jima Marshalla
40
Modul memorije 2014 Festivala MESS otvara izložba "Sklonište" Jima Marshalla
Program Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul Memorije, održat će se od 5. aprila do 9. maja u Sarajevu.
Izložbom “Sklonište” fotografa Jima Marshalla u subotu 5. aprila u Historijskom muzeju BiH u 19 sati počet će program koji će i ovaj put predstaviti različite umjetničke formate sa jednim ciljem-promoviranje kulture sjećanja.

- Simboličnim smatram to da program otvaramo izložbom Jim Marshalla pod nazivom „Sklonište“ jer su te fotografije sredstvo očuvanja sjećanja na tu riječ pisanu po sarajevskim zidovima tokom opsade - najavio je umjetnički direktor Modula Memorije i direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković.

Kreševljaković je izrazio posebno zadovoljstvo što će u Modulu Memorije ponovo biti i fotografije Velije Hasanbegovića kroz izložbu „I moja bijela traka“ i Milomira Kovačevića Strašnog koji će ovaj put, s razlogom, predstaviti seriju portreta rahmetli Karima Zaimovića, jednog od najznačajnijih pisaca suvremene bh. književnosti.
Kao veoma zanimljiv foto - dokumentaristički projekat bit će predstavljene i izložbe „Krovovi naselja heroja Sokolje“, autora Azema Sućeske te izložba „Sarajevo nekad i sad“, Šukrije Džidžović, kazao je Kreševljaković.

Kada se govori o teatarskom dijelu, Modul Memorije obiježit će premijera predstave „Pobunjenik M.K.“, reditelja Nermina Hamzagića u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS, te „Još jedno pismo preko Crvenog krsta“, autorica Elme Selman i Sanele Krsmanović u koprodukciji Festivala MESS i Sarajevskog ratnog teatra - kazao je Kreševljaković.

Publika će imati priliku vidjeti i prezentaciju dijela velikog pozorišnog projekta Memory Battlefield, njemačkog reditelja Hans-Werner Krosingera u suradnji sa Regine Dura, a koju uz podršku Gothe Instituta realizira HAU Berlin - rečeno je na press konferenciji.

-Paralelno sa prezentacijom programa Memory Battlefield bit će upriličena i izložba dokumenata koji se odnose na rad Bosanskog sabora u periodu 1910 - 1914 a koja zapravo svjedoči o tome da se situacija s kraja prošlog stoljeća ne razlikuje pretjerano od vremena u kome danas živimo - najavio je Kreševljaković segment Modula Memorije koji će se baviti 100. godišnjicom od početka Prvog svjetskog rata.

Ulaz na sve sadržaje Modula Memorije Festivala MESS je slobodan, osim pozorišnih predstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: