Kultura
29

Modul memorije 2013. otvara izložba "(I) oni su branili ovaj (svoj) grad"

FENA
I ove godine od 6. aprila do 9. maja bit će održan prepoznatljivi kulturološki program Internacionalnog teatarskog i filmskog festivala MESS, Modul Memorije, nastao 1996. s ciljem da kroz umjetnost očuva sjećanje na opsadu Sarajeva, ali i da kroz umjetničko sjećanje razvija saosjećanje, empatiju i ljudskost.

Modul Memorije i ove godine će biti multimedijalnog karaktera i u narednih mjesec dana predstavit će brojne izložbe, filmove, predstave i zanimljivu konferenciju.

Program Modul Memorije bit će otvoren izložbom "(I) oni su branili ovaj (svoj) grad" Milomira Kovačevića Strašnog u subotu u Umjetničkoj galeriji BiH.

Izložba će predstaviti oko 300 portreta branilaca Sarajeva, a počinje fotografijama od 2. maja 1992. kada se Kovačević zatekao u tadašnjoj Titovoj ulici s foto-aparatom i zabilježio historijske trenutke za odbranu grada.

Festival MESS, kao institucija čije djelovanje je posebno profilirano u danima opsade Sarajeva, osjeća moralnu obavezu da nastavi gajiti poseban aspekt djelovanja unutar kojeg će nastojati da održi vrijednosti koje je umjetnost dokazala upravo u najtežim danima - kao duhovna hrana građana Sarajeva, ali i cijele BiH.

Zvanicama će se na otvaranju izložbe obratiti direktor Festivala MESS Dino Mustafić, umjetnički direktor Modula Memorije i direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković, fotograf i autor izložbe Milomir Kovačević Strašni, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić i prof.dr. Andrea Lešić, saopćeno je iz MESS-a.