Kultura
0

Moderni ples u Mediacentru Sarajevo

Klix.ba
U subotu, 26. aprila sa početkom u 20 sati, u sali Mediacentra Sarajevo, mlada američka plesačica Valerie Green će predstaviti dvodijelni dokumentarni film 'Moderne plesne tehnike Erica Hawkinsa', uz izvođenje kratkog plesnog programa i demonstraciju pokreta.

Takozvana 'Hawkins tehnika' plesa posjeduje smirenost, sadržajnost, eleganciju i misaonost. U svojoj suštini, pokreti ove igračke tehnike imaju neku vrstu melodičnosti, što stvara utisak da bi se na osnovu tih plesnih linija mogla komponirati zanimljiva muzička partitura. Ta je tehnika fluidna, svi pokreti kreću iz predjela karlice, veliki je akcenat na radu ruku, pokreti su sliveni i nema velike tenzije u mišićima. Hawkins sistem se sastoji od puno kontrakcija, i osim rada ruku, veoma se insistira na kružnom radu korpusa. To je tehnika koja se zasniva na prirodnom i prefinjenom pokretu.

Ulaz je slobodan.

Valerie Green, kratka biografija:

Valerie Green, plesačica i koreograf iz Amerike, karijeru je počela u rodnom Clevelandu, (Ohio), učeći step i balet, a ozbiljno se počela baviti raznim tehnikama modernog baleta u Medisonu, gdje je i diplomirala je na Univerzitetu Wisconsin.

S plesnom tehnikom Erica Hawkinsa susrela se u New Yorku i od tada je njegov učenik.

Rad Valerie Green je u New Yorku bio prikazan u različitim klubovima kao što su Joyce Soho, Mulberry St. Theater, the 92 St.Y, Dance Now, itd.

Multimedijalni rad Valerie Green 'Homeland - Inner Side" premijerno je prikazan u oktobru 2000. i predstavlja plesni odgovor na balkansku dramu u posljednjoj deceniji dvadesetog vijeka, a prikazivan je u New Yorku, New Jerseyu, Beogradu i Mostaru.

Trenutno radi kao art direktor vlastite plesne trupe 'Valerie Green/ Dance Entropy' koju je osnovala 1998. "'Entropija' je, kako kaže Valery, "tendencija nasuprot neredu ili kaosu u društvenom sistemu. 'Dance Entropy' (Plesna entropija) je sredstvo za apstrahiranje i dizajniranje reda putem neograničenih pokreta i mogućnosti ljudskog tijela za izražavanje ideja o svijetu u kojem živimo".

Jedan od posljednjih radova Valerie Green je one-woman-show pod nazivom 'Identity' koji istražuje njene balkanske korjene.

Valerie Green, u sklopu programa kojeg podržava ambasada USA u BiH, trenutno vodi radionicu iz savremenog plesa na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti u sklopu predmeta 'Ples.