Projekt za pohvalu
413

Mladi zasukali rukave i rekonstruisali prostorije bivšeg kina Kaleidoskop u Tuzli

Piše: A. K.
Prostorije nekadašnjeg kina Kaleidoskop u Tuzli, u koje je prošle godine stavljen ključ u bravu, dobijaju novu namjenu. Prostorije koje su u proteklih mjesec dana pretrpjele značajne rekonstrukcije stavljene su na raspolaganje Pozorištu mladih Tuzla, a bit će korištene za realizaciju različitih manifestacija iz domena kulture.

Pozorište mladih Tuzla egzistira već 14 godina, a od svog osnivanja do danas okupilo je skoro pet hiljada tinejdžera. I pored značajnih uspjeha koje su postizali u proteklim godinama, svoje prostorije nikada nisu imali.

Zbog toga su ovo pozorište i Centar za kulturu Tuzle potpisali sporazum o saradnji o davanju na korištenje dvorane Kaleidoskop za potrebe realizacije projekata koji su od značaja za djecu i mlade ovog grada, ali i Tuzlanskog kantona u cijelosti.

Nakon potpisivanja dokumenta članovi ovog pozorišta su zasukali rukave te uz pomoć stručnjaka iz oblasti građevinskih radova rekonstruisali prostorije koje danas izgledaju drugačije u odnosu na prijašnje stanje.

"Ovo nam znači ostvarenje sna. Sada imamo ogromnu potrebu da dokažemo ko smo i šta znamo raditi. Svih 14 godina smo sabirali blizu pet hiljada članova, a ako nam je ovo sad početnički vjetar u leđa, onda ćemo u narednih deset godina imati bar deset hiljada članova", rekao je Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja "Mladi Tuzle".

Za rekonstrukciju spomenutih prostorija uložene su 22.000 konvertibilnih maraka, a s računa ovog udruženja dosad je isplaćeno 50 posto.

Dug je još 11.000 KM, a Mujkić navodi da će ovaj iznos biti isplaćen do mjeseca jula ove godine.

Kako bi se ovo breme skinulo s leđa udruženja, Mujkić je pozvao sve građane Tuzle da u narednom periodu prisustvuju izvođenju predstava u novim prostorijama te kupovinom ulaznica pomognu u isplati dugovanja.

Iako su u Pozorištu mladih glumci amateri, rad s njima se zasniva na ozbiljnosti i profesionalnom pristupu.

"Naša osnovna misija je proces odgoja i izgradnje djeteta i mladog čovjeka. Mislim da tek sad s pravom možemo reći da imamo ono što se zove naša misija i vodilja, a to je mjesto sigurnog odrastanja djece i mladih", naveo je Mujkić.

Direktor Centra za kulturu Tuzla Dženan Jusufović rekao je da će rekonstruisane prostorije pored Pozorišta mladih koristiti i lutkarsko pozorište.

"Otvoreni smo i za ostale aktivnosti, jer prostorijama i dalje upravlja Centar za kulturu, što znači da ćemo organizovati koncerte, razne projekcije, ali i predstave druge vrste", naveo je Jusufović.

Na ovakav način Tuzla se zapravo još više otvorila prema mladima, a Jusufović je rekao da će u narednom periodu biti otvoreno još nekoliko kutaka za mlade u prigradskim naseljima Husino i Gornja Tuzla.

Na kraju kažimo i to da je Pozorište mladih Tuzle počelo raditi 2004. godine. U to vrijeme se okupila grupa "najtinejdžera" s područja ovog grada s ciljem nastanka predstave koja govori o dešavanjima tokom 25. maja 1995. godine, odnosno dana kada se na Kapiji desio nezapamćen masakr nad civilnim stanovništvom.

Svečano otvoranje rekonstruisanih prostorija Kaleidoskopa bit će upriličeno sutra.