Teatar na trgu
483

Mladi u Novom Travniku poručili: Dosta mržnje i nacionalizma

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Performans mladih "Teatar na trgu" započeo je svoju bh. turneju večeras sa trga u Novom Travniku gdje je 40-ak mladih sjajnom izvedbom teatarskog performansa poslalo poruke ljubavi, zajedništva i života bez diskriminacije.

U realizaciji Studio Teatra večeras je u Novom Travniku izveden teaterski performans u kojem je učestvovalo 40-ak mladih glumaca iz četiri grada i to Zenice, Busovače, Gornjeg Vakufa - Uskoplja i Novog Travnika. Upravo u navedenim gradovima će u narednom periodu biti izvedeni isti performans u kojem su mladi ukazali na probleme Bosne i Hercegovine.

Na duhovit način predstavljeni su problemi odlaska mladih, poskupljenja, život bh. političara i članova Predsjedništva BiH, a ukazano je na brojne stereotipe, diskriminaciju i degradaciju mladih u bh. društvu.

Za svoj performans nagrađeni su velikim aplauzom, a večerašnjem događaju na trgu, koji je trajao više od sat vremena prisustvovalo je više od stotinu građana Novog Travnika kao i načelnik Stjepan Dujo. Šlag na tortu bila je izvedba "Ay Carmela".

Prvobitna misija projekta "Teatar na trgu" jeste zaljubljivanje mladih u teatarsku umjetnost, ali i upoznavanje različitih mogućnosti teatra kao što je utjecaj na društvenu stvarnost.

Koordinator projekta je Mirza Begović, dok je umjetnički koordinator Nusmir Muharemović. Mladi imaju priliku osim sa pomenutim dvojcem raditi i sa mentorima među kojima su glumice Lana Delić i Dženana Džanić, glumac Senad Milanović te producent i dramski pedagog Oliver Jović.