Sarajevo grad filma
0

Mladi rumunski reditelj Paul Negoescu snima film na ulicama Sarajeva

Klix.ba
Drugi dio realizacije projekta Sarajevo grad filma 2012. započeo je u ponedjeljak u Sarajevu. Nakon što su na proljeće u Sarajevu snimljena dva kratka filma, "Kružni tok", mađarske rediteljice Orsy Nagypal i "Nešto slatko" rediteljice Jelene Gavrilović iz Srbije, počelo je snimanje jednog od dva kratkometražna igrana filma u okviru sekcije Sarajevo grad filma Special.

Za sada film bez naslova, u Sarajevu je u ponedjeljak počeo snimati rumunski reditelj Paul Negoescu. Riječ je o učesniku 1. izdanja Sarajevo Talent Campusa (2007. god.) koji je do danas učvrstio svoje mjesto među najuspješnijim mladim filmskim autorima u Evropi.

U okviru projekta Sarajevo grad filma Negoescu će, u periodu od 22. do 24. 10. 2012., snimati drugi dio trilogije o vodi, čiji je prvi dio "Horizon" prikazan u Cannesu 2012. u okviru programa Semaine de la Critique, kao i u Takmičarskom programu kratki film 18. Sarajevo Film Festivala. Reditelj Negoescu, uloge u svom filmu povjerit će naturščicima.

U narednom periodu u okviru projekta SGF Special, kratki film će snimiti i renomirana bh. umjetnica i rediteljica Šejla Kamerić. I ovaj, kao i njeni raniji filmovi ("Sreća, šta ja znam", "1395 dana bez Crvene"), bit će zasnovan na snažnoj vizuelnoj estetici, a jedna od karakteristika je i ta da će i ovaj kratki film biti rađen bez dijaloga.

Sarajevo Film Festival i ove godine nastavlja praksu pozivanja mladih ali već etabliranih i nagrađivanih autora da učestvuju u projektu Sarajevo grad filma u okviru posebne sekcije nazvane SGF Special. Pozivanjem već renomiranih reditelja za učešće u SGF Special 2012, Sarajevo Film Festival nastoji obilježiti petu godinu uspješnog djelovanja projekta Sarajevo grad filma. Istovremeno, nastoji budućim učesnicima projekta predstaviti na koji način, iz postavljenih okvira projekta, kao što su mikrobudžet, trodnevno snimanje u Sarajevu i slično, iskusniji reditelji, zapravo crpe svoju inspiraciju.

Glavni partner projekta Sarajevo grad filma je Atlantic Grupa, a filmovi snimljeni u okviru njega bit će prikazani na 19. Sarajevo Film Festivalu.