Kultura
0

Mladi obnavljaju mlinčiće na Plivskim jezerima

FENA
Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Cultural Heritage without Borders - CHwB) započela je danas 18. regionalni restauracijski kamp na Plivskim jezerima u Jajcu, koji će se održavati do 26. jula.

Na ovogodišnjem kampu učestvuje više od 40 studenata i studentica arhitekture, arheologije, historije umjetnosti i drugih nauka, predstavnika organizacija civilnog društva i mladih profesionalaca iz BiH, Grčke, Srbije, Rumunije, Albanije, Kosova i Hrvatske.

Tokom kampa učesnici će razviti vještine restauracije i menadžmenta kulturnog naslijeđa, te posjetiti različite nacionalne spomenike na području Jajca, Zenice i Travnika.

U sklopu kampa istaknutih stručnjaci iz Evrope i regije održati će predavanja o kulturnom naslijeđu, konzervaciji, značaju upotrebe tradicionalnih materijala u obnovi objekata od kulturnog značaja, važnosti održavanja tih objekata nakon njihove restauracije i njihovom ekonomskom značaju.

Pored teorijskog dijela, učesnici kampa će praktičnim radom sudjelovati u obnovi nacionalnog spomenika BiH - mlinčića na Plivskim jezerima.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH proglasila je 2009. godine Kompleks mlinova na Plivi kraj Jajca nacionalnim spomenikom BiH visoke etnografske vrijednosti.

Osnovni cilj kampa je korištenje kulturnog naslijeđa u izgradnji saradnje među mladim profesionalcima, stvaranje uvjeta za pomirenje kao preduvjeta za mir i demokraciju, te očuvanje tradicionalnih zanata i tehnika.

Restauracijski kamp u Jajcu dio je šireg projekta "Zapadni Balkan - od povijesne integracije do aktivnog suvremenog učešća", koji podržava Evropska unija.

Ovaj kamp CHwB realizira u saradnji s organizacijom Co-Plan iz Albanije i Fondacijom za razvoj zajednice Mozaik iz BiH.

Od 2007. godine CHwB organizira restauracijske kampove na području Albanije, Srbije, Kosova i BiH.

U 17 dosadašnjih kampova učestvovalo je više od 500 osoba iz različitih dijelova Evrope, te su izvršene različite restauracijske intervencije na više od 65 objekata od historijskog značaja u regiji, priopćili su iz CHWB-a.