Kultura
47

Mladi iz Evrope dolaze u Sarajevu: Kreativnost, druženje i zabava na 4. Juventafestu

Piše: M. N.
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba (Foto: J. N./Klix.ba)
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba (Foto: J. N./Klix.ba)
Srednjoškolci i studenti iz BiH, regije i Evrope okupit će se u BiH kako bi bili dio Internacionalnog festivala studentskog teatra Juventafest. Ovaj festival se organizuje četvrtu godinu zaredom i jedini je festival namijenjen mladim ljudima koji su zainteresovani za glumu i pozorište.

Osnivač i direktorica Juventafesta Jasna Diklić kazala je kako napreduju iz godine u godinu, te da su izuzetno ponosni što mogu mladima pružiti mjesto i priliku da se druže, nauče nešto i izraze svoju kreativnost.

"Uzbuđena sam i vrlo sam sretna. Nadam se da ćemo sljedeće godine produžiti trajanje festivala. Kao i uvijek, ono što je meni najznačajnije pored svega, osim kreativnosti koju mladi nude, je ta interakcija između mladih ljudi iz cijele Evrope, to druženje, taj osjećaj zajedništva u kreativnoj potrebi i ta prijateljstva koja se rađaju, upoznavanje drugog i drugačijeg i svega onoga što nam u ovom vremenu strašno nedostaje. To jeste kap u moru, ali korak po korak i mislim da se na ovaj način možemo izboriti za ljepše svjetove", kazala je Diklić.

Festival otvara Gledališče Gnosis iz Druge gimnazija Maribor predstavom "Životinjska farma" u subotu, 10. septembra, s početkom u 19 sati u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Nakon predstave učesnici i posjetitelji imat će priliku pogledati izložbu fotografija nastalih na radionicama grupe umjetnika Moving Islands sa štićenicima doma za djecu bez roditeljskog staranja "Dom porodica" iz Zenice, te se družiti na prijemu na kojem će nastupiti mladi mostarski bend PTSP nastao u okrilju Mostar Rock School. Tokom festivala bit će prikazano još sedam predstava iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Norveške, BiH, Srbije i Rusije.

Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba

"U nedjelju će u Pozorištu mladih biti prikazana predstava 'N.A.G.' Plesnog foruma uz Celja, a u 19:30 sati u Centru će biti održana predstava 'Alisa, koje je j*** Alisa' norveške grupe Global Teater – Bergen Kulturskole u kojoj učestvuju i djeca s poteškoćama u razvoju. U ponedjeljak 12. septembra, imamo predstavu 'Bog' kotorske grupe 'Prazan prostor', vrlo aktivna grupa na području Crne Gore koju vodi reditelj Petar Pejaković i iz koje izrastaju djeca koja upisuju akademije po cijelom regionu. Potom slijedi predstava 'Zoo' hrvatske kazališne družine Pinklec koja je odnijela sve nagrade na festivalima, a govori o narkomaniji. U utorak imamo predstavu teatra iz Bijeljine, te Rusije 'Upside Down'. Riječ je o pantomimi, nema nijednu riječ tako da će biti lako pratiti svima", rekla je Asja Krsmanović, selektorica Juventafesta.

Festival zatvara predstava "Ćelava pjevačica" u izvedbi dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej iz Srbije. Sve predstave su titlovane na engleski jezik tako da su svi dobrodošli.

Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba

Juventafest dodjeljuje dvije nagrade - Grand Prix za najbolju predstavi i Specijalnu nagradu žirija. O pobjednicima će ove godine odlučivati pedagog i teatrolog Sava Anđelković, glumica i profesorica Jasna Žalica i glumica Amila Terzimehić.

"Radionice su bitan segment našeg festivala. Kao i prošle godine i ove imamo četiri radionice - Lutkarska koju vodi Natalie Murat Dean, Karakterne maske u dramskoj situacijia Dženite Imamović Omerović, Uvod u klauna Sanje Burić i Fitički teatar i savremeni ples slovenskog pedagoga Rade Jaušovića", rekao je Adis Omerović, administrativni koordinator Juventafesta.

Radionice će biti održane na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.