Mladi bh. umjetnik Mladen Miljanović oduševio Beč

S
Sarajevo-x.com
26.11.2009. u 15:47
0
0
Mladi bh. umjetnik Mladen Miljanović oduševio Beč
0
Mladi bh. umjetnik Mladen Miljanović oduševio Beč
Osmu godinu zaredom kompanija Henkel Central Eastern Europe organizovala je Henkel Art.Award, jedinu zajedničku nagradu vezanu uz promicanje umjetnosti na području srednje i istočne Europe te srednje Azije. Dobitnik ovogodišnje nagrade je mladi bh. umjetnik Mladen Miljanović.
Ovogodišnji Henkel Art.Award bio je usmjeren na odavanje priznanja iznimnim i inovativnim umjetničkim radovima s područja slikarstva, crtanja, fotografije, videa i instalacija.

Umjetnici iz 31 zemlje bili su pozvani da predaju svoje radove do 8. aprila 2009. kako bi imali mogućnost osvojiti nagradu u visini od 7.000 eura. Od ove godine prvi put pobjednik će dobiti jedinstvenu priliku izložiti svoj rad od 26. do 29. novembra na samostalnoj izložbi u muzeju Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig (MUMOK) u Beču.

Miljanoviću je nagrada uručena u srijedu na svečanoj ceremoniji u bečkom Muzeju moderne umjetnosti (MUMOK).

"Njegovi radovi se odnose eksplicitno na politiku i njegovu biografiju. On pripada onim generacijama koje su doživjele i preživjele balkanski rat, a koje su u razrušenoj i izolovanoj zemlji bili prinuđeni nanovo se orjentirati“, rekao je predvodnik međunarodnog ocjenjivačkog žirija, direktor MUMOK-a Edelbert Köb.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: