Kultura
0

Mladi bh. umjetnici danas putuju na bijenale u Skoplje

FENA
Devetnaest mladih bh. umjetnika otputovat će večeras u 18 sati u Skoplje, gdje će od 3. do 12. septembra učestovati na XIV bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana.

Za vrijeme trajanja Bijenala, Skoplje će ugostiti 750 umjetnika iz 46 zemalja Evrope i Mediterana.

BiH predstavljat će Edina Hadžić, Naida Begović, Adisa Vatreš, Nevena Nikolić, Leila Ramić, Zlatko Trako, Dražen Grujić, Sabrina Begović, Emir Z. Kapetanović, Sanjin Selimović, Irma Vatrić, Jasminko Halilović, Melina Kamerić, Vesna Kenjić, Ismeta Lisac, Elmaja Bavčić, Andrea Soldo, Ena Bavčić te Elma Selman.

Oni će se predstaviti radovima iz vizuelne umjetnosti, teatra, video i urban arta.

"Bh. umjetnici proći će u Skoplju kroz sedam otvorenih vrata umjetnosti i uvjeren sam da će na najbolji način predstaviti svoje radove i BiH. Izuzetno sam zadovoljan da u BiH, i pored otežanih okolnosti, mladi umjetnici stvaraju kvalitetna djela i imaju mogućnost učestvovanja na Bijenalu", izjavio je Feni direktor Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić.

Bijenale će, osim predstavnika zvaničnih institucija Skoplja i Makedonije te asocijacija i fondacija koje aktivno rade na promociji umjetnosti mladih, otvoriti i evropski komesar za obrazovanje, kulturu i omladinu Jan Figel.

Selekciju mladih umjetnika koji će predstavljati BiH u Skoplju izvršili su Edin Numankadić, Dinno Kassalo i Dragan Jovičić.