"Sarajevski John Doe"
376

Mladi bh. poeta Adis Ahmethodžić: Najveća inspiracija su mi tekstovi Arsena Dedića

Piše: M. A.
Adis Ahmethodžić je mladi bh. poeta koji je nedavno predstavio svoju prvu pjesničku zbirku "Sarajevski John Doe" u kojoj se nalazi sedamdesetak pjesama objavljivanih u kontinuitetu na blogovima, u magazinima i na književnim portalima. U razgovoru za Klix.ba Adis Ahmethodžić je otkrio da mu je najveći uzor za pisanje Arsen Dedić, ali i veliki domaći pisci.

"Sam naziv 'Sarajevski John Doe' je i naziv bloga koji sam pokrenuo prije dvije godine i na kojem sam u tom periodu uspio okupiti znatan broj čitatelja na području skoro svih zemalja bivše Jugoslavije. Ova je knjiga nastala u želji da se na neki način zaokruži taj period u kojem sam napravio svoje prve korake u književnoj javnosti i na jednom mjestu objedine djela po kojima su me ljudi s portala i društvenih mreža i upoznali", kazao je Ahmethodžić na početku našeg razgovora.

On je istakao i to kako se njegove pjesme uglavnom bave nutrinom čovjeka i njegovim intimnim borbama sa samim sobom, a sve je to na momente obojeno nostalgijom života u Sarajevu i iskustvima u kojima se svaki prosječan čovjek može u nekoj mjeri pronaći.

"Što se poezije tiče, u taj sam svijet prvi put ozbiljnije ušao kroz tekstove i muziku Arsena Dedića. Zbog njega sam kupio i svoj prvi gramofon i skoro sve njegove ploče, a kasnije nabavio i zbirke poezije 'Brod u boci' i 'Brzim preko Bosne'. Kroz njegove sam prepjevane pjesme počeo čitati i Tina Ujevića i Miku Antića, a za njima su stigla i dva moja najveća uzora u svijetu poezije: Mak Dizdar i Abdulah Sidran. Imao sam i tu sreću da upoznam Abdulaha Sidrana i da od njega nabrzinu pokupim nekoliko zlata vrijednih savjeta. S obzirom na to da pišem i prozu, a to su uglavnom kratke priče koje planiram izdavati nekad u budućnosti, u tom mi je kontekstu Dario Džamonja smjernica i mjera za kvalitet", govori Adis Ahmethodžić o svojim književnim uzorima.

Ovaj mladih sarajevski pjesnik ističe kako je zbirka pjesama "Sarajevski John Doe" podijeljena na tri cjeline, a glavni kriteriji za selekciju pjesama su stil i tematika.

"Ova zbirka je zapravo izbor pjesama koje su pisane i objavljivane u protekle dvije godine, kroz rad na blogu, različite portale i magazine. Nastajala je u kućnoj radinosti, iz hobija i ljubavi prema nečemu što sam pokušavao raditi paralelno na studiju, a kasnije i na poslu. Što se njene organizacije i koncepcije tiče, podijeljena je na tri dijela. Iako je to u poeziji teško razgraničiti, grubo rečeno, prva se cjelina bavi čovjekovim promišljanjem sebe i vlastitog života, druga cjelina bi se mogla nazvati ljubavnom lirikom, a sve pjesme iz treće cjeline u nekoj mjeri nose motiv Sarajeva i životne priče običnih ljudi", ističe autor zbirke "Sarajevski John Doe".

Recenziju pjesničkog prvjenca Adisa Ahmethodžića napisao je književnik, novinar i likovni umjetnik Miroslav Pilj, jedan od najznačajnijih tekstopisaca pop pjesama s ovih prostora.

"Čovjek koji je uradio najveći 'stručni' dio posla na ovoj knjizi, ali i onaj koji je najviše doprinio da se ova knjiga uopće 'desi' je gospodin Miroslav Pilj. On je neko koga slobodno mogu nazvati životnim mentorom, a s obzirom na to da iza sebe ima gomilu knjiga, pozorišnih komada i ostvarenja kao što su pisanje pjesama za sarajevske Indexe, možete onda i pretpostaviti koliki mi je vjetar u leđa bila njegova pozitivna ocjena", istakao je Adis.

Osim Miroslava Pilja, 27-godišnji magistar elektrotehnike i pisac iz hobija Adis Ahmethodžić je istakao kako su mu i mnoga druga utjecajna imena iz svijeta književnosti u BiH pružila riječi podrške, ohrabrenja i pohvale, što mu daje podstrek da nastavi svoj kreativni rad.