Kultura
0

Mladen Miljanović predstavlja BiH na bijenalu u Veneciji

FENA
Mladen Miljanović, akademski slikar iz Republike Srpske, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na 55. Međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji, koji će se održati od 1. juna do 23. novembra ove godine, rečeno danas na pres-konferenciji u Muzeju savremene umjetnosti RS-a.

Na prezentaciji u Muzeju savremene umjetnosti, kojoj su prisustvovali ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović i ministar kulture i sporta Federacije BiH Salmir Kaplan, predstavljen je tim koji radi na pripremi ovog značajnog događaja za kulturu BiH.

Venecijansko bijenale, koje traje već 110 godina, najprestižnija je i najautoritativnija i za sve države učesnice najvažnija umjetnička manifestacija.

Muzej savremene umjetnosti RS-a, Umjetnička galerija BiH iz Sarajeva, Projekat Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Undergraund iz Konjica i Nacionalni komitet ICOM-a BiH Banja Luka/Sarajevo usaglasili su model pozicioniranja bh.paviljona koji podrazumijeva da Ministarstvo civilnih poslova BiH finansira najam prostora/objekta u kojem bi bio lociran bh.paviljon te režijske troškove, da entitetsko ministarstvo kulture, iz kojeg je institucija nosilac projekta, finansira produkciju izložbe, dok su dva glavna kustosa svakog budućeg bijenala obavezno iz oba entiteta, kako bi se u potpunosti postigla stručna saglasnost izabranog projekta/izložbe, rečeno je na prezentaciji.

Strane potpisnice su saglasne da na 55. Venecijanskom bijenalu Bosnu i Hercegovinu predstavlja Muzej savremene umjetnosti RS-a. Kustosi projekta su dr. Sarita Vujković (Republika Srpska) i dr. Irfan Hošić (Federacija Bosne i Hercegovine), koji su usaglasili da je umjetnik koji 2013. godine predstavlja Bosnu i Hercegovinu Mladen Miljanović.

Najznačajniji predstavnik savremene umjetnosti u RS-u, Mladen Miljanović, akademski slikar po vokaciji, zaposlen na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, porijeklom je iz Osječana kod Doboja.

Dobitnik je nagrade „Zvono“ za najboljeg mladog umjetnika u BiH 2007. te Henkelove nagrade za umjetnost 2009. kao najbolji umjetnik iz regiona centralne i istočne Evrope i centralne Azije, na osnovu koje je izlagao u bečkom MUMOK-u. Također je izlagao u Veneciji, Hamburgu, Umagu, Švandorfu, Regenzburgu, Zagrebu... a do kraja februara ove godine predstavit će se i u Njujorku.