Kultura
380

Mlade pijanistice iz Sarajeva osvojile vrijedne nagrade u Italiji

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Dvije studentice sarajevske Muzičke akademije osvojile su visoke nagrade na 25. internacionalnom pijanističkom takmičenju održanom u italijanskom gradu Barletta.

Zerina Šabotić, prva godina, dobitnica je prve uz Specijalnu nagradu za izvedeno djelo domaćeg kompozitora, dok je Sabina Alivodić, studentica druge godine studija, osvojila drugu nagradu.

Obje studiraju u pijanističkoj klasi doc. Dragana Opančića.

Zerina Šabotić je muzičkoj publici poznata već od ranije. Prošle godine je, kao maturantica sarajevske Srednje muzičke škole u klasi prof. Vedrane Mujkić, osvojila Specijalnu nagradu na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike.

Kao srednjoškolka održala je više recitala u sarajevskom Domu oružanih snaga BiH, a već na prvoj godini studija publici se, uz desetak solističkih nastupa, predstavila i kao solista Kamernog orkestra Muzičke akademije. Momentalno priprema još jedan recital, koji će se održati u sedmom mjesecu.

Sabina Alivodić je na sarajevsku Muzičku akademiju došla iz Podgorice. Kao đak Niže muzičke škole već je osvajala visoke nagrade, a tokom srednje škole se uspješno oprobala i na udaraljkama.

Njihov profersor Dragan Opančić je istaknuo da se u kategoriji takmičilo 14 kandidata, od kojih su većinu činili azijski pijanisti koji studiraju na čuvenim akademijama Evrope, a takođe i Česi i Austrijanci.

"Pored potvrde da smo na pravom putu, dodatno sam se uvjerio sam i u pijanistički kvalitet i talent svojih studentica. Nakon ovog uspjeha i potvrde, sa novim elanom, pripremat ćemo se i za druga, još veća takmičenja", kazao je profesor Opančić.