Izložba "Čulo svijesti"
64

Mlada umjetnica Lamija Čehajić je prva dobitnica nagrade "Vojo Dimitrijević"

Piše: E. Lj.
U Muzeju Prve gimnazije u Sarajevu će u petak, 8. februara, u 13 sati biti otvorena izložba "Čulo svijesti" Lamije Čehajić za čije će radove ovoj perpektivnoj 22-godišnjoj umjetnici biti uručena nagrada "Vojo Dimitrijević".

Izložba "Čulo svijesti" bit će otvorena u okviru festivala Sarajevska zima, a odluku da prvu nagradu "Vojo Dimitrijević", koja se dodjeluje mlađim autorima za eksperimentalno umjetničko djelo, dobije Lamija Čehajić odlučio je žiri u sastavu Braco Dimitrijević, Ademir Kenović i Ibro Spahić.

Nagrada je ustanovljena na 80. godišnjicu Collegium Artisticuma čiji je jedan od osnivača Vojo Dimitrijević.

Instalacija "Čulo svijesti" odgovara na kontekst prostora i vremena, spaja krug kućanskog sa arhitekturom prosvjetne institucije, tražeći sličnosti u njihovim društvenim strukturama i raspodjelom moći.

"Čulo svijesti" se razvija istančanim promatranjem odnosa konstrukcije i destrukcije — ono postaje breme, ono ostaje dar. Temi ovogodišnje Sarajevske zime ,"Buka i bijes", ovi radovi su antiteza i bave se onim što ostaje nakon kavge, nakon rata, pokušavajući zamotati, obmotati i zacijeliti društveno tijelo kao cjelinu izgrađenu na suživotu individualnih identiteta.