Kultura
83

Mjuzikl "We Will Rock You" Mirele Trepanić u BKC Tuzla

Klix.ba
Mjuzikl "We Will Rock You", inspirisan muzikom kultne britanske rock grupe Queen, premijerno izveden u augustu 2015. na sceni BKC Gračanica, kreće na svoju bh. turneju. Prvo gostovanje zakazano je za subotu, 28.11. u 19 sati u BKC Tuzla.

U pitanju je muzičko-scenski projekt koji je nastao u Gračanici, u režiji Mirele Trepanić, u kojem učestvuje 20 mladih gračaničkih talenata.

Nakon što su oduševili gračaničku publiku, turneja je bila logičan nastavak aktivnosti ekipe koja čini mjuzikl. Mladi okupjljeni u ovom projektu izvrsno glume, pjevaju, plešu, te vladaju scenom u svakom smislu. Oni pjevaju na engleskom, suvereno vladaju složenim porukama, lepršavo se poigravaju žanrovima, autoironiziraju i kritički preispituju vlastitu poziciju u društvu. Radnja je smještena u budućnost, planeta zemlja je jedan global-svijet, u kojem je sve okrenuto komunikaciji putem smart uređaja, nema emocija, sve je podređeno reklamama, život se svodi na kupovinu i prodaju. Dvoje mladih se suprotstavlja takvom načinu života. Ovi moderni Romeo i Julija su buntovnici koji pronalaze svoje istomišljenike i svi zajedno tragaju za smislom života. Pronalaze ljubav i oslobođenje, a gdje drugo nego u rokenrolu.

Na sceni se uživo izvode hitovi "Show must go on", "Bohemian Rhapsody", "Kind of Magic", "Somebody to Love", "We Will Rock You" i "I Want to Break Free". Također, tu su i numere "Radio Ga Ga", "Innuendo" i "Under Pressure" u atraktivnim koreografskim scenama.

Mjuzikl je posvećen povratku rokenrola na scenu, a prenosi poruke o zajedništvu, ljubavi i prijateljstvu, o pobuni za bolje sutra, izgovorene kroz numeru "This could be Heaven for Everyone" (Ovo bi mogao biti raj za sve).

"Pjesme grupe Queen su bile odličan izbor za nove generacije mladih i njihovo povezivanje s jednom erom kada je rokenrol bio apsolutni muzički žanr. Kako su mladi od audicije do premijere savladali ovu školu rokenrola može se vidjeti u jednosatnom mjuziklu. Nalazim da će se zbog popularnosti rokenrola, preko hitova grupe Queen izazvati ogroman interes kod publike, te očekujem veliku posjećenost predstavi. Naša publika dosad nije imala priliku gledati rokenrol u teatarskoj formi, tako da će ovo za njih biti prilika da pogledaju nešto novo. Mjuzikl je veoma popularan žanr kojeg gledaju sve generacije, tako da spoj rokenrola i mjuzikla garantira uspjeh. I na kraju, ako ima onih koji ne poznaju repertoar grupe Queen, mjuzikl 'We Will Rock You' je pravi način da ih otkriju i uživaju u njihovim tekstovima i muzici", kazala je rediteljica Trepanić pred gostovanje u Tuzli.

Igraju: Amina i Lamija Ahmetagić, Elvira Aljić, Amina Čeljo, Emina Ćurić, Amar Eminović, Samra Hodžić, Adna i Dženana Kakeš, Adnan Kapetanović, Kenan Mehić, Elma Mehinović, Taira i Tarik Salihbašić, Adnan Smajlović i Azra Topčagić. Specijalni gost: Dženana Alibegović, vokalni mentori: Sabina Mujić i Bogdan Vuković, saradnici na scenografiji: Emina Čamdžić i Miralem Džaferović, saradnica na koreografiji: Sandra Kuduzović, tehnička podrška: Edim Ahmetagić.