Kultura
0

Mjuzikl "Sugar" u petak u Narodnom pozorištu

FENA
Mjuziklom "Sugar" ("Neki to vole vruće") večeras će se na sceni Narodnog pozorišta predstaviti slovenski ansambl Mestnog gledališča Ljubljana, gostujući drugi put na Festivalu "Sarajevska zima".

Mjuzikl rediteljski potpisuje Stanislav Moša na osnovu teksta Jule Styne, Boba Merrilla te Petera Stonea. Koreografiju je uradio Vladimir Kloubek.

Dramaturginja predstave Petra Pogorevc podsjetila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je ovo pozorište prošle godine na Festivalu učestvovalo također s mjuziklom "Svirač na krovu", kada su nastupili s orkestrom i horom. Ovaj put koncept je nešto drugačiji i muzika je snimljena, bez živog izvođenja.

Ona je naglasila da je komad inspirisan čuvenim istoimenim broadwayskim mjuziklom iz 1972. godine, kao i slavnim filmom Billy Wildera "Neki to vole vruće" iz 1959. godine po kojem je pomenuti mjuzikl i nastao. Stoga će pred sarajevskom publikom u 20.30 sati biti izvedena predstava kao kombinacija muzike, filma i slike.

Predstavu je ocijenila veoma atraktivnom. Premijeru je imala u decembru prošle godine, a večerašnja će izvedba biti njeno prvo međunarodno predstavljanje.