Kultura
4

Mjuzikl "Mali dućan strave" oduševio Mostarce

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Komični rock mjuzikl “Mali dućan strave” u sklopu svoje bh. turneje noćas je zabavljao do kraja ispunjenu veliku dvoranu Narodnog pozorišta Mostar.

Ovaj kulturni događaj na mostarsku scenu je došao uz pomoć Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, a izveden je od sjajnih glumaca i plesača Dolphin Show Univerziteta Northwestern iz Chicaga.

Ovaj komad izašao je iz pera nagrađivanog dvojca Alana Menckena i Howarda Ashmana, kompozitora i tekstopisaca koji su stvorili Malu sirenu i Ljepoticu i zvijer. “Mali dućan strave” (The Little Shop of Horrors), priča je o mladiću Seymouru Krelbornu, siromašnom radniku u cvjećari koji sanja o boljem životu sa svojom tajnom simpatijom Audrey. Kada Seymour otkrije egzotičnu biljku i preko noći postane poznat, pomisli kako je našao put do Audreynog srca, ali ne sluti da biljka ima mozak i vlastiti tajni plan da zavlada svijetom.

Izvedba mjuzikl “Mali dućan strave” privukla je cijeli niz zvanica iz političkog i kulturnog života Mostara i Hercegovine, a bio je prisutan i Paul Horowitz, zamjenik ambasadorice SAD-a u BiH.

"Važno je istaći da je ovo jedna posebna pozorišna grupa, ne samo da je ovaj univerzitet jako dobar, nego je njihov teatarski program jedan od najboljih u cijeloj državi. Sve što smo vidjeli večeras od glume i režije, pa do prikupljanja sredstava za predstavu i organizacije, rade sve sami studenti. Kad imate mlade ljude pune energije, možete uraditi velike stvari", kazao je Paul Horowitz.

Jane Dickerson, producentica i menadžerica grupe, prije predstave je kazala kako uživa u našoj zemlji, te još dodala: "Ovo je jedan od najljepših gradova u kojem smo bili, uživali smo u prekrasnoj šetnji danas. Dojmovi iz Banje Luke i Doboja su također krasni, ovo je zemlja bogate historije, a i pozorišta su prekrasna".

Redateljica mjuzikla je Maggie Monaha, a producenti Jane Dickerson i Bailey Sutton. Pozorišni program Northwestern Univerziteta iz Čikaga, koji ove godine slavi 75 godina postojanja, svrstava se među deset najpoznatijih u svijetu, a pozorišnoj i filmskoj sceni dao je mnoga poznata imena, kao što su Warren Beatty, Charlton Heston i David Schwimmer.