U Pozorištu mladih
2

Mjuzikl "Londonska priča" repriziran za preko sedam stotina učenika u Kantonu Sarajevo

N. O.
Foto: Adna Prolaz
Foto: Adna Prolaz
Pozorište mladih u Sarajevu 7.,8. i 9. maja bilo je premalo da primi sve zainteresovane za tri reprizna izvođenja mjuzikla "Londonska priča" u produkciji iMTM Sarajevo, koja su organizirana u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo 2024. i 10. FEDU Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu.

"Na naše ogromno zadovoljstvo inicijativu nekoliko nastavnika osnovnih škola u Sarajevu, koji su nam nakon prošlogodišnje novembarske premijere pisali sa molbama da se mjuzikl reprizira za učenike pojedinih škola u Kantonu Sarajevo, prepoznala je ministrica Naida Hota-Muminović iz Ministarstzva za odgoj i obrazovanjeKantona Sarajevo i svesrdno podržala ovu a potom i Vlada Kantona Sarajevo te smo naš mjuzikl uspjeli odigrati još tri puta za preko 750 posjetitelja", kazala je Irma Mulić voditeljica Odjela za scenske umjetnosti iMTM-a i dodala da su karate za sva tri igranja bile besplatne.

Među 774 posjetitelja kroz tri izvedene besplatne predstave prisustvovao je veliki broj učenika, nastavnika i asistenata u nastavnom procesu iz osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. Među njima su i učenici V I VII razreda "OŠ Mula Mustafa Bašeskija", I i IV razreda "OŠ Hasan Kikić", V i IX razreda "Katoličkog Školskog Centara Mejtaš", V i VII razreda "OŠ Musa Ćazim Ćatić", IV razreda "OŠ Safvet beg Bašagić",V, VII i IX razreda "OŠ Silvije Strahimir Kranjčević", VIII razreda "OŠ Nafija Sarajlić", IV razreda "OŠ Fatima Gunić", III razreda "OŠ Isak Samokovlija" te učenici Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić" i Osnovne i muzičke baletske škole "Novo Sarajevo".

Mjuzikl je nasatao kao rezultat jednogodišnje edukacije u oblasti muzički teatar, tokom koje je iškolovano je 14 djece uzrasta od 8-14 godina, koji su tumačili glavne uloge. Među njma su: Darjan Božinović, Nej Mehmedović, David Jurčević, Ahmed Nuhić, Dino Imran Mulahusić, Danis Hadžiselimović, Rejhan Bašić, Đula Nuhić, Nora Sardaro, Džaan Zec Filipović, Asja Čaluk, Elli Kalea Brutus, Erina Hrelja i Asja Rujanac. Uz djecu u mjuziklu igraju glumci Aldin Tucić, Armin Omerović, Ana Marija Tomić, Irma Alimanović, Nedim Džinović i Haris Bidžan te pjevači Irma Mulić, Ajsela Zoronjić, Alen Hadžić i Sara Vojičić,

Kreativni tim čine reditelj Riad Ljutović, muzička rediteljica i vokalna pedagoginja Alma Ferović Fazlić, koreografkinja Samra Mlinar Mandić, kostimografkinja i make up umjetnica Aleksandra Korizma, dirigent i korepetitor Bakir Samardžić, inspicijent Nihad Kapić i inžinjer zvuka Momčilo Lađević. Tokom devetomjesečne edukacije ansambl djece vodile su mentorica glume i scenskog pokreta Irma Alimanović i mentorice pjevanja Irma Mulić i Ajsela Zoronjić. Vizuelni identitet predstave osmislila je Agencija Komitet.

Predstava je društveno-odgovornog je karaktera, a svojom tematikom skreće pažnju na ugroženu kategoriju djece bez roditeljskog staranja. S ciljem da svojom univerzalnom pričom o siromašnom dječaku skrene pažnju na današnju djecu, koja su sve više prepuštena lošem društvu i otuđenosti.

Reprizna igranja finansijski su podržali Vlada Kantona Sarajevo I Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.