{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH pod parolom "Keep it modern"

31.10.2018. u 13:40
12
1
Mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH pod parolom "Keep it modern"
12
Mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH pod parolom "Keep it modern"
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Mjesec muzeja" je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej. Ove godine programski sadržaji su posvećeni kulturno-historijskom naslijeđu, unaprjeđivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja.
"Mjesec muzeja 2018" obilježava se viješću da je projekat Plana konzervacije i restauracije Historijskog muzeja BiH dobio grant Getty fondacije. Projekt je podržan kroz Gettyjev program “Keeping it Modern” za 2018. godinu, zajedno sa još 9 drugih objekata arhitekture moderne širom svijeta.

Ovim grantom daje se podrška projektima koji, osim arhitektonske vrijednosti, imaju i potencijal da posluže kao model plana očuvanja i drugih objekata arhitekture 20. stoljeća. Zbog važnosti ovog projekta u cjelokupnom procesu restauracije muzejske zgrade novembar, mjesec razgovora o naslijeđu, muzejskoj praksi, prošlosti i budućnosti, obilježavamo parolom "Keep it modern".

Izložbe i projekti Historijskog muzeja BiH će biti predstavljeni kako u Sarajevu, tako i u Londonu, Banja Luci i Jajcu, a u muzejskom prostoru ćemo predstaviti i gostujuće izložbe. Stalnu postavku "Otvoreni depo" Historijskog muzeja BiH u novom ruhu i kroz nove sadržaje će posjetioci moći pogledati tokom besplatnih kustoskih vođenja, koja se organizuju svakog ponedjeljka tokom mjeseca. Unaprijeđena postavka "Otvoreni depo" je rezultat implementacije projekta "Glas zajednice", u saradnji sa Muzejom Vojvodine (Novi Sad, Srbija).

Utorkom će u muzeju biti organizovan ciklus radionica za djecu i omladinu pod nazivom "Historijske osmice", kroz koje sa novim generacijama obrađujemo teme iz bosanskohercegovačke i svjetske historije. Programom "Škole u muzeju" i "Muzej u školi" uvezujemo muzej sa obrazovnim institucijama i otvaramo vrata muzeja za školske grupe – svaka srijeda u muzeju je rezervisana za školske grupe.

Sve aktivnosti su nastale kroz saradnju Historijskog muzeja BiH sa različitim domaćim i internacionalnim partnerima – Fondacija Cultural Heritage without Borders, University of the Arts London, King's College London, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, Muzej Vodvodine iz Novog Sada, Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac, SUBNOR Kantona Sarajevo.

"Mjesec muzeja 2018" traje od 1. do 30. novembra 2018. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: