Kultura
0

"Missing" za Memorijalni centar Potočari

FENA
U saradnji s projektom Modul Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS Bosanskohercegovački umjetnik Andrej Đerković je prije tri godine izdao knjigu "Missing" posvećenu nestalima u srebreničkoj tragediji. Riječ je o limitiranom izdanju od 50 primjeraka.

Knjiga "Missing" govori o nestalima u srebreničkoj tragediji. Cilj je direktno suočavanje činjenice da njih više nema. Želja autora je da se ova tragedija gleda kao nešto nevino, čisto, što simbolizuju bjela boja, pa su stranice s imenima bijele i čiste.

Danas, dan uoči otvaranja Festivala MESS Đerković je prvi autorski primjerak svoje knjige uručio direktoru Spomen-obilježja i mezarja u Srebrenici Mersedu Smajloviću.

Đerković je istakao da umjetnici moraju pričati vrijeme u kojem žive, a kada je riječ o knjizi "Missing" njegova želja je da se potencijalni čitalac uputi da su to ljudi s imenima i prezimenima. Da dotakne ta imena.

Knjiga koju je danas uručio, simbolično je umotana u jastučnicu, što je aluzija na jastučnice srebreničkih majki na kojima ispisuju imena svojih najbližih.

Mersed Smajlović zahvalio je Đerkoviću na ovom daru uz opasku da mu je drago što se ovaj gest desio baš sad pred početak teatarskog festivala, a ne naprimjer 11. jula, kada se svi sjete Srebrenice.