Umjetnica iz Tuzle
129

Misli sloboda pred slovenačkom publikom: Edina Selesković oduševila Ljubljanu

Klix.ba
Gradonačelnici Ljubljane i Sarajeva, Zoran Janković i Abudulah Skaka, otvorili su u Gradskoj vijećnici Ljubljane otvorili su izložbu američke umjetnice bh. porijekla Edine Selesković. Slovenačkoj publici predstavljen je projekt "Misli Sloboda" koji je sinoć iz Ljubljane poslao poruku mira i slobode ka cijeloj Europi, Americi i svijetu.

Ovaj projekt objedinjuje skulpturu, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, film, pisanu riječ ali i nove globalne komunikacijske tehnologije kako bi spojio mlade generacije sa univerzalnom snagom savremene umjetnosti. Projekt je iniciran u gradu Sarajevu 2015. godine,a sada putuje u 30 gradova svijeta povezujući mlade ljude i suvremenu umjetnost, gradove i publiku.

Osmišljen je kao instalacija koja je sačinjena od više hiljada elemenata, skulptura mira, izrađenih pojedinačno od metala srebrene boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata u pokretu slobode bez granica: uvijek sa pogledom ka naprijed ka boljoj i svjetlijoj budućnosti. Svaki dio instalacije predstavlja snažan simbol, jer su skulpture formirane iz dvije metalne trake kao dvije ruke koje se spajaju ili dvije poruke koje se savijaju u prepoznatljivi oblik ptice. Ipak, ovaj projekt je više od estetskog aspekta samih skulptura i instalacije, jer svaki element nosi na svojim krilima rukom pisane poruke.

U prepunoj Vijećnici Grada Ljubljane, svoju podršku i učešće u projektu pružili su studenti arhitekture i likovne akademije koji su zajedno sa Edinom dizajnirali instalaciju jedinstvenu za prostor ove barokne zgrade. Učenici srednjih škola imali su priliku razgovarati sa Edinom o umjetnosti i načinu na koji ona ruši granice oko sebe, kroz seriju predavanja. Učenici iz svakog grada gdje je instalacija predstavljena pozvani su da pišu o tome šta za njih znači sloboda i kako oni vide svoju budućnost s njom. Ove poruke instalacija nosi sa sobom i one nastavljaju svoj put dokazujući univerzalnu snagu umjetnosti novim generacijama. Projekt je podržala američka ambasada u Sloveniji.

Edina Selesković rođena je u Tuzli, a od 1991. godine živi u SAD-u. Diplomirala je na akademiji Corcoran School of Art na odsjeku skulpture. Njeni radovi bili su izloženi na više od 50 samostalnih i grupnih izložbi u SAD-u, Aziji i Evropi. Dobitnica je mnogih svjetskih priznanja, a sada živi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli.