Kultura
120

Mirza Skenderagić dobitnik Hartefaktove nagrade za najbolji savremeni angažovani dramski tekst

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosanskohercegovački autor Mirza Skenderagić (drama "Probudi me kada završi") pobijedio je na Haretfaktovom konkursu za savremeni angažovani dramski tekst.

Žiri u sastavu Oliver Frljić (predsednik žirija, reditelj), Biljana Srbljanović (dramska književnica) i Filip Vujošević (dramaturg i dramski pisac) je kroz četiri faze selekcije izdvojio 6 drama, među kojima je i pobjednička.

"Pobjednička drama koristi dobro poznatu dramaturšku matricu kojom, kroz humor i iskrenu emociju, preispituje krvavu ratnu prošlost na Balkanu i postavlja niz pitanja o tome da li je drugačija sudbina ljudi u tim ratovima bila moguća. Precizna, duhovita i veoma bolna, ova drama nas suočava sa promašenošću naših života i podstiče nas da se bavimo promišljanjem alternativa društvenoj i političkoj stvarnosti u kojoj živimo", navode Oliver Frljić, Biljana Srbljanović i Filip Vujošević u obrazloženju odluke žirija.

Uz ovu dramu, za objavljivanje su odabrane i "Kidanje" Katarine Mitrović, "Stvaranje čovjeka" Tijane Grumić, "Rascjep" Mirne Rustemović i "Gdje drveće sjaji" Nine Plavanjac.

Sva četiri dramska teksta hrabro i direktno prilaze raznolikim aktuelnim društvenim temama, nikada ne klizeći u jednobraznu angažovanost bez umjetničkog pokrića, već stvarajući jasnu socijalnu poruku kao produkt visoko artikulisanog pozorišnog teksta.

Pored odabranih komada, žiri izdvaja i dodjeljuje specijalnu pohvalu Filipu Jokanoviću, za dramu "Mihrap", koju smatra gotovo jednako uspjelom kao nagrađeni tekstovi i poziva autora da nastavi sa svojom spisateljskom praksom.

"Nagrađene drame, pa i tekst sa specijalnom pohvalom, odlikuju se autentičnom atmosferom koju uspijevaju da proizvedu. Reakcija savremene drame na brzi ritam društvenih promjena ne izostaje. Međutim, ta reakcija nerijetko ima poteškoće da dopre do šire pozorišne javnosti. Savremena drama preispituje stvarnost, postavlja pitanja i poziva na razmišljanje o problemima koje šira javnost ne prepoznaje ili ignoriše", navedeno je u odluci žirija.

Ovo je bio četvrti Hartefaktov konkurs za svremeni angažovani dramski tekst, podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Konkurs za najbolji savremeni angažovani dramski tekst promoviše angažovanu umjetnost i odgovorno pisanje za pozorište, kao i talentovane dramske pisce iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.