Kritike na rad
104

Mirvad Kurić o smjeni Marijele Hašimbegović: U Narodnom pozorištu se pravio vašar

Piše: E. Lj.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Slučaj smjene Marijele Hašimbegović s pozicije direktorice Narodnog pozorišta Sarajevo prokomentarisao je i ministar kulture Kantona Sarajevo Mirvad Kurić koji je naglasio kako nema mjesta izjavama da je odluka o njenoj smjeni politički motivisana.

"Da je odluka o smjeni Marijele Hašimbegović politički motivisana ne bi i vlast i opozicija bili protiv. Podsjećam da je samo sedam poslanika u Skupštini KS podržalo Izvještaj o radu Narodnog pozorišta Sarajevo, a da su svi ostali bili suzdržani", podsjetio je Kurić.

Ispričao je kako su uposlenici Narodnog pozorišta negodovali i žalili se na uslove rada u ovoj instituciji kulture te da već godinu dana nema povjerenje u Marijelu Hašimbegović.

"U posljednje vrijeme nismo imali dobru komunikaciju. Već godinu dana opominjem Marijelu za neke koprodukcije. Ako govorimo o novcu Narodnog pozorišta Sarajevo i ako se neki projekt pravi budžetskim novcem, onda nije uredu da se neke organizacije sitnim novcem prikače i da ispadne da su oni nosioci projekta. Ja sam i ranije kritikovao Upravni odbor i direktoricu NPS za to", rekao je.

Dodao je kako su njen rad kritikovali i zaposleni u Narodnom pozorištu Sarajevo, a koji su se žalili na uslove rada.

"Najviše je primjedbi na rad na predstavi 'Feničanke', glumci nisu imali uslove za rad i imali su malo termina na Velikoj sceni NPS koja se izdavala u neprimjerene svrhe. Tamo su bili frižideri sa sladoledima, omekšivačima i slično. Ja nemam ništa protiv manifestacija i naglašavam da u pozorištu uvijek ima mjesta za dame iz poslovnog svijeta, ali nema potrebe da se u ovoj pozorišnoj kući pravi cirkus i vašar. To mi je strašno smetalo", naglasio je Kurić dodajući kako je kritike dobijao usmeno, ali i u formi pisama.

Podsjećamo, Vlada KS je odluku o smjeni Marijele Hašimbegović donijela 5. jula, nakon što ranije Skupština KS nije usvojila izvještaj o radu za prošlu godinu. Izvještaj je podržalo sedam zastupnika, dok su 22 bila suzdržana.