Kultura
0

Mirsadu Purivatri uručen orden viteza

FENA
Otpravnik poslova Ambasade Francuske u BiH Alain Rauch danas je na festivalskom trgu direktoru Sarajevo film festivala Mirsadu Purivatri uručio Orden viteza iz reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske.

Ministrica za kulturu i komunikaciju Francuske Christine Albanel željela je dodjelom ovog priznanja Purivatri ukazati čast kao jednom od najistaknutijih aktera kulturnog života u BiH.

Jedno je to od najvažnijih francuskih počasnih priznanja i broji četiri velika reda viteza.

Rauch je na prigodnoj svečanosti kazao Purivatri da će se njegovom zaslugom svijet filma priključiti najznačajnijim imenima svijeta umjetnosti. Nagrada nije plod slučajnosti, kazao je, već rezultat zasluga i životnog puta.

On je podsjetio i da Republika Francuska još od prvih godina nastanka podržava Sarajevo film festival i na to je ponosna. Ujedno podršku pružaju i mnoga velika imena francuske umjetnosti i filma.

"Zahvaljujući Vama, ova je manifestacija postala originalna i razlikuje se od drugih festivala. SFF je postao nezaobilazan u regiji, omogućujući mladim autorima da se pojave na karti evropskog filma", istaknuo je Rauch.

Purivatra je zahvalio predstavniku francuske ambasade na velikom priznanju koje je, kako je kazao, za njega izuzetno.

"Ono je izuzetno jer dolazi iz zemlje iz koje je i krenula istorija filma, zemlje koja tretira film kao dio svoje kulture te koja je dala na stotine filmskih umjetnika i ima najveći filmski festival na svijetu - Cannes", kazao je Purivatra.