Kultura
0

Mirsad Purivatra član žirija filmskog festivala u Istanbulu

Sarajevo-x.com
Mirsad Purivatra
Mirsad Purivatra
Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra član je žirija ovogodišnjeg 28. Internacionalnog filmskog festivala u Istanbulu, saopšteno je iz press službe SFF-a.

Purivatra je član žirija Nacionalnog takmičarskog programa u okviru kojeg će biti prikazano četrnaest najnovijih filmskih ostvarenja turske kinematografije u posljednjoj godini. Nacionalni takmičarski program počinje danas. Žirijem predsjedava istaknuti turski reditelj Kutluğ Ataman, a članovi su, uz Purivatru i Geoff Andrew voditelj Film Programma BFI Southbank u Londonu, Ayşe Kulin, turska spisateljica i novinarka, producentica Zeynep Özbatur i mlada turska glumica Bennu Yıldırımlar.

Žiri će dodijeliti nagradu Zlatni Tulipan za najbolji turski film, te nagrade za najboljeg reditelja, glumca i glumicu, specijalnu počasnu nagradu, te prvi put ove godine i nagrade za najbolju muziku i scenarij.

Poziv Purivatri za učešće u radu žirija još jedna je potvrda ugleda kojeg Sarajevo Film Festival uživa među svjetskim festivalima i filmskih profesionalcima. 28. Internacionalni filmski festival u Istanbulu održava se u periodu od 4. do 19. aprila 2009.