Kultura
4

Miroslav Tadić sa Vidaricom na Jazz festu

Miroslav Tadić, bez sumnje jedan od najuspješnijih muzičara rođenih u našoj zemlji, nastupit će na 18. Jazz Festu u Sarajevu 7. novembra predstavljajući zajednički projekat sa braćom Teofilović pod nazivom Vidarica.

Ovaj rođeni Tuzlak djetinjstvo je proveo u Beogradu, a nakon završene srednje škole, studij gitare nastavlja u Los Angelesu na tamošnjem prestižnom California Institute of the Arts na kojem već gotovo tri decenije radi kao profesor akustične i električne gitare.

Tadića je svojevremeno ugledni Guitar Player Magazine proglasio jednim od 30 najradikalnijih i najosobenijih gitarista svijeta a još jedan magazin Acoustic Guitar, njegov album Window Mirror uvrstio je među pet albuma koje trebate ponijeti na pusti otok.

Iako je na našim prostorima poznatiji po saradnjama i albumima sa Vlatkom Stefanovskim, s kojim je snimio jedan od najznačajnijih albuma balkanske muzike Kruševo, i Radetom Šerbedžijom, Tadić iza sebe ima više nego respektabilnu diskografiju, nastupe i saradnje sa brojnim znamenitim umjetnicima poput Placido Dominga, Wadade Leo Smitha, Markusa Stockhausena, Kudsija Ergunera, Marije Joao, Dušana Bogdanovića.

Dva puta je nastupao na Jazz Festu Sarajevo – prvi put 2001. godine kada je zajedno sa Stefanovskim otvorio 5. Jazz Fest Sarajevo, održavši dva rasprodana koncerta, a pet godina kasnije kao član ansambla The Grande Mothers Re:invented, koji izvodi muziku Franka Zappe, jednog od Tadićevih muzičkih uzora.

Iako će reći da se za muziku Balkana u većoj mjeri zainteresirao tek iz daljine, nakon odlaska u Sjedinjene Države, Tadićeva diskografija krije neke od značajnijih interpretacija tradicionalnih pjesama sa ovih područja poput onih sa albuma Kruševo ili Treta Majka, oba snimljena sa Stefanovskim, dok im se na Tretoj Majki pridružio i kavalista Theodosii Spassov.

Koncert koji će Tadić zajedno sa Ratkom i Radišom Teofilovićem održati 7. novembra u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru, u okviru 18. Jazz Festa, zasigurno će donijeti posebnu atmosferu anđeoskih glasova Teofilovića uz instrumentalne bravure Miroslava Tadića. Ulaznice možete rezervirati po pretprodajnim 20% nižim cijenama na www.jazzfest.ba.