Najavljen spektakl
0

Miro Purivatra: Ove godine SFF još bolji i još veći

Sarajevo-x.com
Miro Purivatra (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Miro Purivatra (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Dok ljubitelji filmske umjetnosti s nestrpljenjem očekuju 12. juli, datum kada će biti objavljen konačni program 17. Sarajevo Film Festivala, u razgovoru za radio RSG 1 direktor ovog festivala Miro Purivatra najavio je brojna dešavanja i sjajnu atmosferu.

"Program je skoro pripremljen, bit će fantastičan, sa puno filmova iz Cannesa, Berlina, nekoliko svjetskih premijera, zatim domaćih, regionalnih, američkih, dječijih, tinejdžerskih i drugih filmova", kazao je Purivatra.

Bez obzira na krizu i recesiju, dodao je da očekuje da će ovogodišnji SFF biti bolji i veći nego prošle godine i da s nestrpljenjem cijela ekipa koja radi na njegovoj organizaciji očekuje 22. juli i zvanično otvaranje.

"Sretni smo da je SFF mjesto okupljanja građana Sarajeva ali i gostiju iz regije. Veliko nam je to priznanje", istakao je direktor SFF-a i pohvalio se da ove godine i prije početka festivala ima 20 posto više prijavljenih gostiju i učesnika.

"Dolaze brojne redakcije, građani, neki od najvećih svjetskih režisera, koji su poželjni na svim svjetskim festivalima...", nabrojao je.

Na pitanje kako uspijevaju u vrijeme krize održavati festival na tako visokom nivou, Purivatra je otkrio da organizacijski tim cijele godine vrijedno radi.

"Dosta toga pređe preko naših leđa cijele godine i mislim da je u tome veličina projekta", rekao je i zahvalio medijima na podršci, rekavši da se mnogo toga može dešavati, ali ne vrijedi ako nije medijski popraćeno.

Govoreći o razlikama između 17. SFF-a i prethodnih, istakao je kako se forma festivala bitno ne mijenja, ali kako ove godine počinje projekat Laško ljetne noći, osmišljen kao večernje kino na prostoru između dva muzeja - Zemaljskog i Historijskog, sa drugačijom atmosferom, filmovima s muzičkom tematikom, ringišpilom, dekicama, druženjem nakon projekcija i opuštajućem prostoru, po uzoru na Woodstock ili Cannes.

Purivatra je dodao kako je taj vid druženja nešto što smo pomalo zaboravili, da će to biti jedna od rijetkih oaza s divnom atmosferom i naglasio kako je ulaz za ova okupljanja besplatan.