{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirjani Karanović nagrada za unapređenje ljudskih prava

F
10.12.2009. u 11:36
0
0
Mirjani Karanović nagrada za unapređenje ljudskih prava
0
Mirjani Karanović nagrada za unapređenje ljudskih prava
Mirjana Karanović (Foto: A. Panjeta)
Nagrada "Konstantin Obradović" za unapređenje kulture ljudskih prava za 2009. godinu dodijeljena je glumici Mirjani Karanović, saopćio je Beogradski centar za ljudska prava.
Naglašavajući da je odluka o dodjeli nagrade poznatoj pozorišnoj i filmskoj gumici i pedagogici donesena jednoglasno, žiri je u obrazloženju naveo da je Mirjana Karanović doprinosila podizanju kulture ljudskih prava u Srbiji i regionu.

"Ona je to činila tako što je na ubjedljiv i emotivan način tumačila likove žena koje su ljudska mržnja i ravnodušnost teško oštetile, i kao građanka koja se nije ustručavala da izađe iz svoje profesije i da se javnom riječju založi za poboljšanje društva u kome živi", naveo je žiri.

Odvažan stav nije je "poštedio teških, niskih i odvratnih napada, koje je ona hrabro podnosila i još hrabrije se s njima obračunavala", naglasio je žiri koji je radio u sastavu: Filip David, Vojin Dimitrijević i Vesna Pešić.

Nagrada "Konstantin Obradović" ustanovljena je 2000., a prvi dobitnik je bio karikaturist Predrag Koraksić Koraks. Ovim priznanjem Beogradski centar obilježava uspomenu na osnivača Konstantina Obradovića, jednog od vodećih stručnjaka za međunarodno humanitarno pravo i aktivnog borca za ljudska prava, koji je umro 10. marta 2000. godine.

Nagrada Mirjani Karanović bit će uručena na svečanosti 12. decembra.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: