Kultura
0

Mira Furlan: Živimo u stravičnom vremenu koje liči na novo ropstvo

FENA
Mira Furlan (Foto: Anadolija)
Mira Furlan (Foto: Anadolija)
Jedna od najpoznatijih regionalnih glumica Mira Furlan, koja je na Sarajevo Film Festival došla predstaviti film "Sa mamom" bh. reditelja Faruka Lončarevića u kojem je ostvarila glavnu ulogu, govorila je za Agenciju Fena o iskustvu rada na ovom ostvarenju te aktuelnim projektima.

Govoreći o načinu priprema za emotivnu tešku ulogu majke u ovom filmu, u kojem ona umire od raka, Mira Furlan ističe da se glumci za ovakve uloge uvijek pripremaju iz vlastitog iskustva, te da ni ona ne poznaje drugi način.

"Postoje naravno različite glumačke tehnike, ali ja sam instiktivna osoba i glumica, naprosto nešto osjetim ili ne osjetim i idem za tim osjećajem", kazala je ona.

Komentirajući dominantne teške životne i socijalne teme aktuelnih filmova u regiji, ali i svijetu, Furlan smatra da je razlog toga što živimo u stravičnom vremenu u kojem cijeli svijet, devedeset i devet posto, živi u potpunom siromaštvu, nečemu što liči na novo ropstvo.

"To više nije vrijeme ni kapitalizma, već podivljalog kapitalizma gdje šačica ljudi drži pod kontrolom sve. I naravno da umjetnici imaju potrebu da nešto o tome progovore, jer je to zaista zastrašujuće", ističe ona.

Furlan dodaje da živimo i u vremenu zastrašujućih zločina koji se dešavaju po cijelom svijetu nekažnjeni. Ratovi su na sve strane, te stoga ne vidi način da autori pronađu izvorište nekih sretnih tema.

Govoreći o aktuelnim projektima na kojima radi, Furlan navodi da je upravo završila rumunjski film "America here we come" u Bukureštu u produkciji i režiji Tudora Đurđua.

"Film je jako zgodna komedija o glumcima koji dolaze u Ameriku. Ja igram jednu američki osobu rumunjskog porijekla koja se za njih brine kada ostanu potpuno na milost i nemilost Americi", naglasila je ona.

Ova glumica ocjenjuje da je radila sa brilijantnim rumunjskim glumcima koji su je potpuno impresionirali.

"To su takvi majstori svog zanata da to uopšte nisam očekivala. A trebala sam, jer rumunjski film danas spada u vrhunsku kinematografiju. U zadnje vrijeme malo više radim na Balkanu, prošle godine sam snimala jedan film i u Turskoj. U Americi radim i dva projekta naučne fantastike", zaključila je Mira Furlan u razgovoru za Fenu.