Kultura
0

"Mir i kazna“ Florence Hartmann uskoro i na bosanskom

Sarajevo-x.com
Izdavačka kuća Buybook krajem oktobra 2007. objaviti će knjigu bivše glasnogovornice Haškog tribunala Florence Hartmann: "Mir i kazna: Tajni haški ratovi između međunarodne pravde i međunarodne politike“.

Nakon što je dugogodišnja glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann, uzburkala duhove oko rada Haškog suda, svojom novom knjigom "Mir i kazna: Tajni haški ratovi između međunarodne pravde i međunarodne politike“, objavljenom 10. septembra u Francuskoj, izdavačka kuća Buybook pribavila je prava za objavljivanje ove knjige na bosanskom jeziku. Knjiga će izaći iz štampe krajem ovog mjeseca i bit će to prvi prijevod sa francuskog jezika na jedan od drugih jezika.

Knjiga "Mir i kazna“ probudila je pažnju svjetske javnosti Hartmanninim navodima da je Haški sud bio birokratizirana, političkim borbama podijeljena institucija koja nije bila na visini zadatka svoga časnog mandata, a u kojoj su važne pozicije često bile popunjene osobama kojima je na prvome mjestu bila lojalnost prema svojoj zemlji, a ne prema pravdi.

Dok se u međunarodnoj zajednici čeka puno prihvatljivije englesko izdanje knjige "Mir i kazna“, ne stišavaju se polemike i optuživanja među akterima haškog suđenja, pogotovo među onima koji su tom prilikom ostali nevidljivi.