D-0 Ark Underground
0

Ministri BiH, Srbije i Crne Gore dali punu podršku Bijenalu savremene umjetnosti

FENA
Ministri nadležni za kulturu Srbije, Crne Gore i BiH Nebojša Bradić, Branislav Mićunović i Sredoje Nović potpisali su danas u Banja Luci Izjavu o podršci Bijenalu savremene umjetnosti Sarajevo "D-0 Ark Underground", koje će biti održano u maju ove godine u Konjicu.

Ministri su se saglasili da se zajedničkim nastupom umjetnika i istoričara umjetnosti iz regiona i šire, promoviranjem zajedničkih vrijednosti, ali i postavljanjem važnih pitanja kao što su kulturno-istorijsko naslijeđe i kulturni identitet, stvaraju preduslovi da se kroz umjetnički izraz regionalna scena promišlja u kontekstu demokratskih i evropskih vrijednosti, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Otvoreni dijalog u oblasti kulture predstavlja važan činilac međusobnog razumijevanja i poštovanja, a time i pretpostavku jačanja interkulturnog dijaloga i regionalne saradnje u brojnim drugim oblastima", navedeno je u potpisanoj izjavi.

Ministri su izrazili punu podršku realizaciji projekta Bijenala savremene umjetnosti, naglasivši da on s pravom nosi epitet kulturnog događaja Evrope.

Istaknuto je da je projekt prepoznalo Vijeće Evrope, te da nosi snažnu i jasnu poruku tolerancije, razumijevanja i izgradnje boljih dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Cilj Bijenala je da se kroz komunikaciju umjetnika zapadnog Balkana promovira regionalna savremena umjetnost, ali i mogućnost otvorenog suočavanja, prihvatanja i promoviranja različitosti, kao i prevazilaženja sukoba u regionu iz bliske prošlosti. Prvobitna namjena atomskog skloništa u Konjicu, kao i njegova velika istorijska vrijednost, daju dodatnu vrijednost ovom umjetničkom projektu, pružajući mogućnost novom netradicionalnom pristupu za promociju kulture i savremene umjetnosti.