Kultura
0

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pokrovitelj predstavljanja bh pisaca iz dijaspore

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ove je godine, na XX Međunarodnom sajmu knjiga i učila, pokrovitelj predstavljanja ostvarenja bh. pisaca iz dijaspore.

Na štandu pisaca iz dijaspore od 23.-28. aprila bit će predstavljeni bh. književnici, autori naučne literature i izdavači koji borave u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je već tradicionalno pokrovitelj izlaganjima bh. pisaca iz dijaspore na sajmovima knjiga i učila u Sarajevu. Mi smo jednostavno dužni da im omogućimo da svoja ostvarenja kojima predstavljaju BiH u svijetu, predstave i u svojoj zemlji", izjavio je za Fenu ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović.

Domaćin djelima bh. pisaca iz dijaspore je izdavačka kuća "Bosanska riječ" iz Tuzle s Šimom Ešićem na čelu koji je izdvojio nekoliko ostvarenja bh. pisaca.

"U prvom redu to je svakako djelo Osmana Arnautovića "Ukleta čaršija" te roman "Titove kćeri" Vanje Lichtensteiger, Sarajke koja predaje na Harvardu. U izdanju "Bosanske riječi" predstavit ćemo i Antologiju "I Bosnu ne zaboraviti" grupe autora iz Njemačke i BiH", izjavio je za Fenu Ešić.

Izdavačka kuća "Bosanska riječ" će u povodu obilježavanja 15 godina rada i djelovanja, posjetiteljima XX Međunarodnog sajma knjiga i učila pokloniti 600 primjeraka knjiga. Riječ je o novim izdanjima pisaca Antonija Žalice, Osmana Arnautovića, Nataše Glamočanin, Benjamina Isovića, Igora Divkovića, Huseina Šehića, Šime Ešića, Safete Osmičić te Ismeta Bekrića.