Ministar Osmanović od Rusije zatražio vraćanje Povelje Kulina bana

Klix.ba
16.12.2015. u 14:28
367
110
Ministar Osmanović od Rusije zatražio vraćanje Povelje Kulina bana
367
Ministar Osmanović od Rusije zatražio vraćanje Povelje Kulina bana
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar kulture Rusije Vladimir Medinski sastali su se u Sankt Petersburgu, gdje je ministar Osmanović učestvovao na IV Sankt Peterburškom međunarodnom forumu.
Osmanović je tom prilikom ruskom kolegi predao pismo kojim su obrazloženi razlozi za vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini.

Ministar Osmanović podsjetio je ruskog ministra da se u Sankt Peterburgu čuva jedno od najvažnijih kulturnih dobara za Bosnu i Hercegovinu - Povelja Kulina bana.

"Povelja Kulina bana od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument izdat od strane jednog bosanskog vladara vladaru druge države, te pisan na domaćem jeziku. Kao takav, ovaj dokument svjedoči o dubokim korijenima bogatog bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog i jezičkog nasljeđa koje bilježi srednjovjekovna Bosna", rekao je ministar Osmanović.

"Bosna i Hercegovina je nažalost uskraćena za posjedovanje ovog dokumenta u vlastitim arhivskim i kulturno-historijskim riznicama", naglasio je Osmanović i izrazio očekivanje da će izneseni argumenti naići na razumijevanje, te omogućiti povrat originalnog dokumenta Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini.

Ministar civilnih poslova BiH rekao je da je Ministarstvo civilnih poslova spremno na punu saradnju kako bi se iznašlo optimalno kompromisno rješenje za ovo pitanje.

Dvojica ministara razgovarali su i o kulturnoj saradnji dvije zemlje i mogućnostima za unapređenje. Adil Osmanović je posjetio i biblioteku Ruske akademije nauka u kojoj se čuva Povelja Kulina bana gdje je imao priliku da vidi ovaj historijski dokument i razgovara s naučnim radnicima koji brinu o njemu.


Komentari (110)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: