Nakon obilnih padavina
7

Ministar Kurić obišao Brusa-bezistan i Collegium Artisticum: Nijedan eksponat nije oštećen

Klix.ba
Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo obišao je danas Brusa-bezistan na Baščaršiji i gradsku galeriju Collegium artisticum na Skenderiji, čiji su prostori poplavljeni nakon jučerašnjih obilnih padavina. Kako je navedeno, niti jedan eksponat nije oštećen.

"Muzej je trenutno zatvoren zbog jučerašnjih poplava. Zahvaljujući intervenciji ljudi koji su radili u tom momentu, spriječena je veća materijalna šteta. Ono što je najvažnije, jeste da nijedan eksponat nije oštećen, odnosno da kulturno-historijska vrijednost nije devastirana", rekao je Mirsad Avdić, direktor Javne ustanove Muzej Sarajevo.

Zahvaljujući novom Zakonu o muzejskoj djelatnosti kojeg je donijelo Ministarstvo kulture i sporta KS, propisano je obavezno osiguranje javnih ustanova, zbog čega je, prema riječima direktora Avdića, na vrijeme osiguran ovaj objekt, a osiguranje će pokriti dio nastale štete.

Manju materijalnu štetu pretrpila je i galerija Collegium artisticum, gdje se, srećom, u trenutku poplave nije nalazila izložbena postavka.

"Nadamo se da ćemo što prije sanirati štetu, te da ćemo već početkom naredne sedmice početi sa postavkom retrospektivne izložbe Mehmeda Klepe", kazala je Sanela Nuhanović, kustosica galerije.

Ministar Kurić se zahvalio uposlenicima koji su brzo reagovali, tako da nema veće materijalne štete, ali pored toga Ministarstvo je već danas obezbijedilo sredstva za sanaciju ova dva objekta.

"Očekujemo da Brusa–bezistan bude otvoren najkasnije do srijede", poručio je ministar Kurić.